Een kerstpakket voor gezinnen die het extraatje waarderen en het heel goed kunnen gebruiken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Red je kerstpakket

‘Red je kerstpakket’ is een initiatief van de Eindhovense acteur en regisseur Mike Weerts. Met zijn initiatief streeft hij twee doelen na. Het tweede doel is voedselverspilling tegengaan. Maar het eerste en veel belangrijkere doel is om gezinnen die in Eindhoven en wijde omgeving onder de armoedegrens leven tijdens de kerstdagen met een extraatje te verrassen. Precies het doel dat het kerstpakket initieel heeft. ‘Red je kerstpakket’ redt kerstpakketten van de vergetelheid en verspilling door het ten goede te laten komen aan gezinnen die het extraatje waarderen en heel goed kunnen gebruiken.

Dit jaar heeft Mike een samenwerking opgezet met Fontys-studenten van de minor Embrace TEC en het programma voor eerstejaarsstudenten Empower, Fontys Pulsed. Fontys Pulsed heeft zich vorig jaar ingezet voor Libanon door twee containers vol met gedoneerde goederen te verschepen naar dit verscheurde land.
Het te bereiken doel is 1200 kerstpakketten, te verdelen door de Voedselbank onder 600 gezinnen in Eindhoven én 600 gezinnen in Veldhoven, Aalst-Waalre, Valkenswaard, Nuenen, Geldrop, Mierlo, Deurne, Bladel, Bergeijk en Best, de ‘buurgemeenten’ van de grote stad.

De inzamelingsactie vindt plaats gedurende drie dagen, van maandag 20 tot en met woensdag 22 december. Mensen kunnen hun kerstpakket, maar ook speelgoed, inleveren bij het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. De Fontys-studenten delen dan ook kaartjes uit waarop een persoonlijke boodschap of kerstwens geschreven kan worden. Zo wordt de gift extra bijzonder en persoonlijk gemaakt.
Overigens behelst de actie dit jaar niet alleen kerstpakketten. Ook mensen die geen kerstpakket hebben gekregen, kunnen een doos vullen met leuke producten om de gezinnen die minder te besteden hebben een gelukkige kerst te bezorgen.

Niet alleen verspilling van voedsel, ook verspilling van een goede bedoeling

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de werknemers eigenlijk niet zit te wachten op een kerstpakket met voedingsmiddelen. De goede bedoelingen van de werkgever ten spijt. Gevolg: de producten uit de kerstpakketten verdwijnen achter in de voorraadkast. Vaak tot de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonde, want onder de streep is er sprake van pure verspilling. Verspilling van voedsel, maar ook verspilling van een goede bedoeling.

Daarom startte Mike Weerts vorig jaar al met zijn actie. Het voelde bij hem niet goed dat veel mensen die een kerstpakket ontvangen, het lekkere eruit halen, het overige in de voorraadkast zetten en een half jaar later alles in de kliko laten belanden. Volgens Mike worden kerstpakketten vaak naar relaties gestuurd die eigenlijk niet per sé op een kerstpakket zitten te wachten. De voedingsmiddelen halen vervolgens niet eens de goede bedoeling ervan. Zonde van zowel het verspilde voedsel als de goede bedoeling van de gever, aldus de redenering van de acteur en regisseur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten