Antwerpen investeert 40 miljoen euro in gezonde maaltijden
bron: Stad Antwerpen - foto: (c) Stad Antwerpen

Vanaf 1 februari 2022 kan elke Antwerpse basisschool een toelage aanvragen om gezonde voeding op school aan te bieden. Met de stadsbrede uitrol van ‘Smakelijke School’ zet stad Antwerpen in op het welzijn van alle kinderen, met niet alleen gezondheidswinsten op korte en lange termijn voor ogen, maar ook betere leerprestaties. Dit aanbod kadert binnen een bredere voedselstrategie, waarbij de stad op een duurzame manier wil omgaan met voedsel. Voor het project Smakelijke School maakte het stadsbestuur bij het begin van de legislatuur 40 miljoen euro vrij.

In 2020 startte de stad in 9 proefscholen een aanbod op maat rond voedzame schoolmaaltijden: van ontbijt tot tussendoortje, lunch met boterhammen of soep. Na de proefperiode en een positieve evaluatie van het project op deze scholen is nu een brede uitrol voorzien.

Jinnih Beels, schepen voor onderwijs en jeugd: “Met dit initiatief zullen binnenkort alle Antwerpse basisscholen, goed voor in totaal 65.000 leerlingen, kunnen intekenen op een financiering vanuit de stad. Met die financiering kan iedere school zelf de samenstelling van haar pakket bepalen in functie van de noden van de kinderen op school. Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere dan weer om een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Ik ben blij dat we dit voor onze leerlingen als stad, samen met onze scholen, kunnen waarmaken.

Vanaf 1 februari 2022 kunnen de scholen een toelage aanvragen om een aanbod gezonde voeding te organiseren. Een school die in februari of maart volgend jaar een toelage aanvraagt, zal bij de start van het nieuwe schooljaar in september al een gezonde maaltijd kunnen aanbieden aan haar leerlingen. De school krijgt daarvoor een subsidie per kind, waarmee ze een pakket gezonde voeding kan samenstellen met een partner naar keuze. De stad gaat uit van gemiddeld 1 euro per kind per dag, rekening houdende met een sociale correctie voor kinderen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. De toelage voor de school wordt dus berekend op basis van het aantal kinderen op school. Voor een kleuterschool met 4 klassen van 25 leerlingen bedraagt de toelage bijvoorbeeld tussen 60 en 160 euro per dag.

Voordelen op korte en lange termijn

Sommige kinderen eten onvoldoende gezond, ontbijten niet of krijgen een lege brooddoos mee naar school. Inzetten op voedzame schoolmaaltijden heeft heel wat voordelen en een positieve impact op leerlingen, hun ouders en de school zelf. Kinderen kunnen energieker deelnemen aan de lessen en zijn meer geconcentreerd. Op die manier verbeteren de leerprestaties, maar volgen ook gezondheidswinsten op lange termijn. Daarnaast is het aanbod interessant voor gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, maar evenzeer voor gezinnen met tweeverdieners.

Gezond en voldoende eten is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind, bovendien helpt het hen om aandachtig de lessen te kunnen volgen op school”, aldus schepen Beels. “Voor ouders is het evenwel om financiële redenen en/of door drukte niet altijd evident om te zorgen dat hun kind iedere dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt. Met de schoolmaaltijden bieden we hier een antwoord op. Daarnaast is (gezonde) voeding ook een belangrijk educatief thema waar scholen op deze manier heel actief met hun leerlingen mee aan de slag kunnen.

Samenwerking sociale economie

Door scholen de mogelijkheid te geven om samen te werken met bedrijven uit de sociale economie om soep of andere maaltijden te leveren en bijvoorbeeld ook op te dienen aan de kinderen, wil stad Antwerpen hen zoveel mogelijk ontlasten van het logistieke werk.

Netoverschrijdend en stadsbreed

Smakelijke School is een netoverschrijdend en stadsbreed project voor alle kleuter- en lagere scholen in Antwerpen. De stad maakte bij het begin van de legislatuur in totaal 40 miljoen euro vrij voor de uitrol van het project voor ongeveer 65.000 leerlingen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten