Een slimme pleister en telemetrie houden patiënt continu in de gaten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Elkerliek ziekenhuis

Patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, worden regelmatig gecontroleerd. Hoe is het met de bloeddruk, de ademhaling, zuurstofgehalte, de temperatuur en de hartslag? Minimaal drie keer per dag worden deze gegevens gecheckt. Maar wat nou als er problemen optreden net ná zo’n controle? In het Helmondse Elkerliek ziekenhuis loopt de komende tijd een pilot met twee technologische hulpmiddelen die de vitale functies van patiënten continu in de gaten houden: de slimme pleister en telemetrie.

“Je wilt weten of een opgenomen patiënt niet zieker aan het worden is”, vertelt intensivist Crétien Jacobs. “Het liefst wil je dus continu weten hoe het met iemand gaat. Zeker in de nacht. De laatste meting vindt altijd rond tien uur ’s avonds plaats, de eerste om acht uur ’s ochtends. Daar zit tien uur tussen dat je geen informatie hebt, tenzij je de patiënt wakker maakt.”

Nieuwe technologische hulpmiddelen, waarmee het Elkerliek ziekenhuis nu een pilot gaat doen, bieden de mogelijkheid om een patiënt continu te monitoren. Een van die middelen is de slimme pleister. Dat is een comfortabel, klein blokje dat bij de patiënt op de borst wordt geplakt. De pleister meet iedere twee minuten de hartslag, temperatuur en de ademfrequentie. Komen die waarden gedurende vijftien minuten buiten een bepaalde marge, dan krijgt de verpleegkundige een signaal op de telefoon, zodat ze bij deze patiënt kan gaan kijken. En dat 24 uur per dag.

Telemetrie

Een ander apparaat dat continu meet is telemetrie. Een aantal elektroden is daarbij via draadjes verbonden met een zendertje dat de patiënt bij zich draagt. Deze elektroden meten de hartslag, ademfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed. Ook hier krijgt de verpleegkundige een signaal als de waarden te hoog of te laag worden. Het voortdurend kunnen meten van het zuurstofgehalte in het bloed is bijvoorbeeld bij patiënten met COVID-19 van groot belang. De ervaring van de afgelopen periode leerde dat het zuurstofgehalte in het bloed van COVID-19 patiënten soms erg snel daalde. Deze patiënten moet je dus extra goed in de gaten houden.

Achteruitgang patiënt sneller opmerken

Met beide nieuwe technologieën worden proeven gedaan. Crétien Jacobs: “Belangrijkste doel van beide technologische hulpmiddelen is dat eventuele achteruitgang van een patiënt sneller gesignaleerd wordt, zodat we sneller kunnen ingrijpen. Daarmee kan bijvoorbeeld opname op de intensive care voorkomen worden.”
Gedurende de looptijd van de pilot kijkt het Elkerliek welke vorm van monitoring het beste bij een specifieke patiëntengroep kan worden ingezet.

Meer rust en vertrouwen

De komende zes maanden worden de slimme pleister en telemetrie op een aantal verpleegafdelingen van het Elkerliek ingezet. Naast het effect op de zorg wordt door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de tevredenheid met de nieuwe werkwijze bij zowel patiënten als medewerkers gemeten. Verpleegkundigen zijn op voorhand positief over de nieuwe mogelijkheden. Een van hen is Marjolein van Rooij: “Zeker ’s nachts geeft het meer rust en vertrouwen. Ook voor de patiënt zelf. Je gaat toch makkelijker slapen als je weet dat de vitale functies continu in de gaten worden gehouden. Ik ben dan ook benieuwd wat de resultaten van de pilot zijn.”

Toekomst

Op meerdere plaatsen in Nederland worden op dit moment pilots uitgevoerd met het plaatsen van bijvoorbeeld slimme pleisters bij mensen thuis. Hierbij worden de vitale waarden van patiënten in het ziekenhuis, op afstand dus, in de gaten gehouden. Patiënten kunnen op die manier mogelijk eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden en in de eigen omgeving verder herstellen. Het Elkerliek ziekenhuis ziet in de toekomst zeker mogelijkheden om hiermee ook in de regio Helmond-De Peel te werken. Vooruitlopend op die ontwikkeling wil het ziekenhuis eerst zelf ervaring opdoen met deze vorm van continue monitoring.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten