De echo van Cor – Wat zijn er toch veel slimme mensen!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Wat zijn er toch veel slimme mensen!

Traditiegetrouw als eerste de cartoon van de voorbije week: een horloge dat je vrouw waarschuwt als je bij een andere dame aan haar borsten zit (en meer…). Zou voor veel mannen niet het beste kerstcadeau zijn! Zelf hou ik niet van smartwatches, van een zogenaamd slim horloge (vraag of dat wel zo is) en van vreemdgaan al helemaal niet!! De cartoon mag er zijn, maar de partner van de vreemdganger had veel eerder moeten bellen waar ie bleef. Na middernacht niet thuis, is zeker niet pluis!!

Verder deze week weer een veelvoud aan onderwerpen met als eerste Mpanzu Bamenga , hij heeft de MensenrechtenMens 2021 prijs gewonnen. Deze Eindhovense burgeractivist heeft de prijs ontvangen voor zijn strijd tegen etnisch profileren. Goed gedaan, Mpanzu!.
Hij was er zelf slachtoffer van geworden en door zijn toedoen is de Koninklijke Marechaussee ermee gestopt (met het profileren dus …).

Dan, studenten van de universiteit Brussel, ze schrijven een boek over duurzaamheid in de toekomst, The Only Planet. Er wordt nagedacht over hoe we in de toekomst met de aarde en alles wat daar mee samenhangt moeten omgaan. Allerlei nieuwe ideeën over nieuwe technologieën die het milieu, duurzaamheid e.d. aangaan, komen aan bod. Daar wil ik wel een exemplaar van hebben. Daar wordt iedereen slimmer van.

Het blijkt ook dat ‘diezelfde’ studenten minder alcohol drinken, minder roken en minder cannabis gebruiken dan aan het begin van deze eeuw. Dat is een mooie trend die hopelijk blijft. Wat ik me wel afvraag is of het pilletjesgebruik ook verminderd is ….

Wat nog meer deze week? Het blijkt dat tropische bossen die gekapt zijn zich na 20 jaar al herstellen tot 80% van de kwaliteit van een oeroud bos. Klinkt goed, alleen voor de bomen geldt dat natuurlijk in mindere mate helaas (duurt 60 jaar), dus kappen met die houtkap!!!

Tussen Helmond en Eindhoven zijn ze ook goed bezig (wel het meeste in Helmond) want daar komt een nieuwe slimme woonwijk. Bijna in mijn achtertuin (ik heb daar ook nog een stukje grond, dat groenvoorziening blijft gelukkig) komen duurzame, circulaire woningen.

En gebruik van na-groeibare ecologische bouwmaterialen. Dat is nog eens een slimme wijk. Het eerste huis staat er al en ik vind het niet echt lelijk. Mensen die me kennen, weten als ik zo’n uitspraak doe, het toch zeker een ruime 8 is voor zo’n huis.

Wél Goed Nieuws is dat in Helmond (mijn dorp) afgedankte sportattributen worden opgeknapt en geschonken aan kansarme schoolkinderen in Oost-Europa (als het maar niet in Wit-Rusland/Rusland is), Afrika en het Caraïbisch gebied. Dat is zelfs fantastisch nieuws wat mij betreft.

Ander Goed Nieuws is dat dankzij AI (artificiële intelligentie) in medische scanners betere medische prognoses en behandelingen kunnen worden voorspeld en uitgevoerd. Wat zijn er toch veel slimme mensen! Als de machines maar niet ‘te slim’ worden en wij zelf niets meer in de melk te brokkelen hebben.

Andere slimme mensen gebruiken muziek, dans en kunst om luchtvervuiling te onderzoeken in Nairobi.  Ze zijn erg slim, want ik heb het stuk gelezen en ik kan er geen touw aan vast knopen hoe dit het probleem oplost. Hooguit waar de luchtvervuiling uit bestaat ….

Goed Nieuws is ook (helaas tijdelijk) reizen met de trein voor een prikkie. 2 tickets voor de prijs van 1 (in België) tussen 11 december en 9 januari. Een mooi cadeau. Daar zal de Kerstman wel meer van weten volgens mij. Zou ook iets voor de Goed Heilig man zijn wat mij betreft….

Dan de smartwatch (waar ook de cartoon over gaat). Die blijkt een hartstilstand te signaleren en de hulpdiensten te bellen. Dat is toch wel een fijn horloge! De vraag is wel wat te doen met de mannen en vrouwen (ja die ook deze keer) die tijdens het vreemdgaan een hartstilstand krijgen!? Het kan ook een mooie dood zijn …behalve voor de dame/heer in kwestie die het overleeft.

Tot slot het Amphia (Grieks voor ‘omringen’) ziekenhuis in Breda. Dat heeft 527 eenpersoonskamers met eigen douche en toilet. Dat is nog eens een VIP-ziekenhuis! Volop privacy en rust. Fantastisch! Hoogstwaarschijnlijk op lange termijn niet duurder vanwege de kleinere kans op besmettingen van andere mensen. Ik word er in ieder geval blij van, zeker als er ook goede artsen zijn en bijbehorend verplegend personeel. Maar dat zal ongetwijfeld het geval zijn.

(Misschien) tot volgende week.

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten