Samen zijn met kerst: even tussen warme vleugels met aandacht
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting EngelenTafel

“Samen kerst vieren voor iedereen mogelijk maken. Dat is onze droom. Thuis aan tafel voor een warme kerstmiddag of -avond en oprechte aandacht. Stel je huis en hart open, want wij geloven dat samen kerst vieren een fijne ervaring is en persoonlijk verrijkt, voor wie samen kerst vieren niet vanzelfsprekend is. Of voor wie graag huis en hart openstelt en thuis aan tafel mensen ontvangt met kerst. Samen zijn met kerst: even tussen warme vleugels met aandacht.”

Het zijn de inspirerende woorden van Jeannette Saatrube, oprichter en voorzitter van de Stichting Engelentafel in Vught, vlakbij de Noord-Brabantse provinciehoofdstad ’s-Hertogenbosch.
Ze licht haar inspiratie toe: “Hoe maak ik het verschil met kerst? Het was in november 2013 dat ik deze vraag me al een aantal jaren stelde. Kerst is namelijk het ultieme moment van huiselijkheid en ‘samen zijn’. Maar als je alleen bent, is juist kerst hét moment dat het meest schuurt. Een gevoel dat ik zelf goed kende. En daarin wilde ik het verschil maken en de aankomende kerst wilde ik het anders doen: goed voor mezelf en ook goed voor anderen. Zo ontstond het idee van de EngelenTafel: een open tafel met Kerst.”

“Het werd een prachtige avond met mooie verhalen, ontroerende openheid en dankbaarheid.”

Vervolgt: “En zo gebeurde het: samen met mijn man ging ik op zoek naar mensen in onze omgeving die met kerst alleen zouden zijn en zouden gedijen aan onze huiselijke kersttafel. Dat was echt even zoeken. Al snel ontdekten we dat via organisaties waar vrijwilligers werken, gasten voor ons kerstdiner gevonden werden. Vol enthousiasme stelden we een menu samen en kookten we die tweede kerstdag een heerlijk diner. Ook waren we vol verwachting hoe het zou zijn…
Alles overtrof onze verwachtingen: het werd een prachtige avond met mooie verhalen, ontroerende openheid en dankbaarheid. Onvergetelijk voor ons en onze gasten. Sindsdien doen we dit ieder jaar. Een tafel vol ‘Kerst Engelen’. Mijn hart vult zich iedere keer met zoveel dankbaarheid en na al die jaren ook overtuiging; dit gun ik zo veel meer mensen! Het inspireerde mij hoe een klein gebaar zoveel impact kan maken. Hoe mooi zou het zijn als deze EngelenTafel op veel meer plekken in Nederland zou ontstaan?”

“Veel mensen werden geraakt door het idee.”

Vanuit die wens begonnen Jeannette en haar man het idee te delen. “Het is fijn om te zien dat mensen erdoor geraakt werden. Dus in 2017 gebeurde het en ging de EngelenTafel op meer plekken ‘live’. Veel mensen werden geraakt door het idee. En zo waren er met Kerst 2017 ruim 24 tafels waar meer dan 100 gasten aanschoven. In 2018 ruim 100 tafels met meer dan 425 gasten. In 2019 400 tafels met ruim 2000 gasten. En evenzoveel dankbaarheid en hartverwarmende ervaringen.”

2020 was vanwege corona een jaar zonder EngelenTafels. “Maar nu in 2021 gaan we vol enthousiasme voort. Op meerdere plekken door het hele land wordt de EngelenTafel enthousiast omarmd en opgepakt. “ (Deze woorden zijn van vóór de avond-lockdown. JvdH)

“Engelen bestaan nog. Jullie zijn met recht een engel.”


Of het organiseren van een EngelenTafel ook iets voor anderen is, vertelt Jeannette, voel je vanzelf. “Het enige wat dan nog nodig is, is een goede voorbereiding. Dit door gasten te regelen en een menu samen te stellen. De opzet, een draaiboek en tips liggen bij ons, bij de stichting, klaar. Met groot genoegen delen we onze ervaringen. Met de EngelenTafel maken we voor mensen echt het verschil. Ook in 2021. Ik hoop dat er vele EngelenTafels mogen volgen!”

De EngelenTafel wordt gedragen door vele vrijwilligers, die zich inzetten om het idee te delen en het verhaal te vertellen, die gasten thuis uitnodigen, die andere gasttafels inspireren, die helpen om mooie foto’s te maken. De naam ‘EngelenTafel’ is geïnspireerd op een van de gasten die Jeannette als dank een kaart met de volgende tekst stuurde: “Engelen bestaan nog! Jullie zijn met recht een engel. Dank voor alles.”

Openen van harten en creëren van nieuwe verbindingen tussen mensen

Het gedachtegoed van de EngelenTafel gaat in de kern over het openen van harten en creëren van nieuwe verbindingen tussen mensen. Het gaat om bewustzijn van de omgeving en mensen voor wie samenzijn niet vanzelfsprekend is. Omzien naar elkaar en de kracht van de verbinding staan centraal.
De EngelenTafels inspireren, zegt Jeannette. “Voor het aangaan van verbindingen en het creëren van ontmoetingen, het leggen van nieuwe contacten en mogelijk blijvende verbindingen tussen diverse verschillende mensen. Het creëren van nieuwe vormen van invulling en zingeving bieden tot het creëren van kleine geluksmomenten door bijvoorbeeld samen te eten.”

“Van mijn tafel thuis naar vele tafels en vormen door het hele land.”

De EngelenTafel is een gezellige kersttafel, legt Jeannette uit. “Bij jou thuis nodig je een aantal gasten uit en ontvang je hen om zo samen kerst te vieren. Op jouw eigen manier. Waarbij een aantal gasten aansluit dat past in jouw eigen omgeving. Of je sluit als gast aan aan een gezellige kersttafel bij iemand thuis. Samen geniet je van een avond vol mooie verhalen, lekker eten, nieuwe ontmoetingen en dankbaarheid over en weer om daar onderdeel van te zijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten