De echo van Cor – Een 10 met een griffel voor Antwerpen en Gent!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een 10 met een griffel voor Antwerpen en Gent!

Traditiegetrouw begin ik deze week met de cartoon en die is te mooi om waar te zijn.
Door weer een nieuwe coronavariant zou virus werende verf, die ook nog eens eetbaar is, erg welkom zijn! Maar ik ben bang dat we er de eerste maanden nog niet vanaf zijn. Dus, lieve mensen, let goed op en blijf je a.u.b. een beetje aan de regels houden. Ik zeg het nog maar een keer om uiteindelijk het virus onder controle te krijgen. Want wat we doen, doen we met z’n allen. Ik merk zelf ook dat iedereen (bijna) wat prikkelbaarder is. Dus: adem in, adem uit en dat een paar keer en geef dan pas een reactie.

Kom ik meteen aan het volgende onderwerp: samen met Kerst, even tussen de warme vleugels met aandacht. Een mooi initiatief om mensen bij je aan tafel uit te nodigen met Kerst. Helaas in deze corona-shittijd lukt dat natuurlijk niet. Mijn voorstel is om zodra het virus onder controle is meteen te starten met dit mooie project, zelfs als het geen Kerst is. Iemand uitnodigen die effe wat aandacht nodig heeft is het hele jaar door welkom, toch!?

En gelukkig nog een: een kerstpakket voor gezinnen die het extraatje waarderen en heel goed kunnen gebruiken. Een super idee van de Eindhovenaar Mike Weerts. 1200 Kerstpakketten is het doel en die verdelen over Eindhoven (600) en omliggende gemeenten (de rest). Deze pakketten worden gedoneerd door mensen die kerstpakketten over hebben of er zelf een samenstellen met heerlijke en leuke producten. Men kan ze gedurende 3 dagen (20 t/m 22 december) inleveren met eventueel een speciale kerstwens en vervolgens worden ze verdeeld. Dit zouden meer mensen moeten doen. Daar word je echt vrolijker van.

Wat nog meer deze week? Brussels airport ‘vergroent’ sneller.  Het wagenpark wordt eerder helemaal elektrisch en ook de werknemers doen mee met o.m. deelauto’s, deelfietsen in combinatie met openbaar vervoer etc. etc. Beste oplossing blijft: minder vliegen voor vakanties en stedentripjes. Het is bovendien ook nog veel te goedkoop. Een kennis van me vliegt in 2022 voor nog geen 30 euro vanuit Nederland naar Torremolinos. Dat zou verboden moeten worden, om met de woorden van de dropfabrikant te spreken.

Ook Genk draagt haar steentje bij aan vergroening, maar dan door de stad fysiek groener te maken en niet met verf uiteraard. Bas Smits, wie kent hem niet (ik), de gerenommeerde landschapsarchitect, gaat dat regelen. En dan met name het stadscentrum. Er is zelfs sprake van een ‘stadsbos’, wie wil dat nu niet!? Goed bezig Genk! Ik ben er blij mee en de meeste inwoners vast en zeker ook wel.

Nog meer Goed Nieuws over het milieu. Door de helaas toenemende hoeveelheid plastic in de natuur blijken er ook meer bacteriën te zijn die plastic kunnen afbreken (langzaam en gedeeltelijk). Dus elk nadeel heb zijn voordeel. Behoeft geen toelichting, denk ik. De evolutie slaat ook hier toe en met meer onderzoek zou dit wel eens een gedeeltelijke oplossing van het probleem kunnen zijn. Hoe mooi is dat, zeker als de supermarkten (en meer) en wijzelf ook een beetje meer opletten en ons inspannen om minder plastic te gebruiken.

Maar .. plastic kan ook hergebruikt worden. Een initiatief van de provincie Noord-Brabant, samen met de stad ’s-Hertogenbosch, Avans Hogeschool, Sparkling Plastic en Sparkmakers, dat ervoor gaat zorgen dat er een 3D geprinte brug gemaakt gaat worden. Geweldig nieuws! Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat, hoe groot e.d. wil ik graag weten. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Meer technisch nieuws: kennis bundelen om betere batterijpakketten te ontwikkelen voor voer-en vaartuigen. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben! Ik heb al 40 jaar een eigen bedrijf en weet als geen ander al heel lang dat samenwerken altijd goed is. Snap dan ook echt niet dat Daf Trucks, VDL, Damen Shipyards, Eleo Technologies en TU Eindhoven daar niet 10 jaar geleden mee begonnen zijn. Maar beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

En nog meer slimmigheid en wel in mijn eigen Helmond: een slimme pleister en telemetrie houden een patiënt continu in de gaten. Een klein blokje wordt op de borst geplakt en een ander apparaatje zendt de signalen (hartslag, temperatuur en ademfrequentie) door. Hoe slim is dat! Mocht er iets afwijkends zijn, krijgt de verzorging een signaal en kan gaan kijken wat er aan de hand is en of er iets loos is. Dat scheelt veel tijd en toch volop controle. Goed geregeld Helmond. Ik ben trots!

Ook slim, maar dan anders. 40 Miljoen euro investeren in gezonde maaltijden voor de basisscholen. Dit gebeurt in Antwerpen en dat is een geweldig plan! Een goed begin is het halve werk en voorkomen is beter dan genezen! En dan regel je dat op deze manier. Goede voeding is de basis voor een gezond bestaan! Een dikke pluim en een 10 met een griffel voor Antwerpen en het is ook nog eens een leuke en gezellige stad. Ernaartoe dus, maar wel na de coronaperikelen!

Tot slot Gent, ook al zo’n leuke stad, en nu uitgeroepen tot de plasvriendelijkste stad van Vlaanderen. Maar liefst 185 openbare gender inclusieve toiletten verspreid over de stad die ook nog eens online te vinden zijn. Dat noem ik nog eens meedenken en klantvriendelijk! Een 10 met een griffel!

Volgende week heb ik een korte pauze, maar daarna ben ik er weer.

Fijne feestdagen en een fantastisch 2022 voor iedereen!

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten