Brabanders van het Jaar 2021: “Ieder kind verdient een cadeautje.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Omroep Brabant.

Charles Engelen en Ans van den Broek uit Deurne zijn uitgeroepen tot Brabanders van het Jaar 2021. Commissaris van de Koning, Ina Adema, heeft dat 1ste Kerstdag op Omroep Brabant bekendgemaakt.
De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om een ander te helpen of ingrijpt als iemand in nood is. In totaal werden er dit jaar uit honderden mensen vijf genomineerd. Elk jaar organiseert de regionale omroep van Noord-Brabant de verkiezing Brabander van het Jaar. Kijkers en luisteraars kunnen hiervoor kandidaten aanmelden.

De winnaars, Charles Engelen en Ans van den Broek, runnen samen Pompidom SpeelGOED, een winkeltje waar gezinnen die weinig te besteden hebben gratis speelgoed uit mogen zoeken. Want ieder kind verdient een cadeautje, vinden Charles en Ans.
Het idee van Charles en Ans om speelgoed in te zamelen en weg te geven, ontstond vorig jaar. Aan Omroep Brabant vertellen ze: “We deden een oproep via Facebook om speelgoed in te zamelen voor de feestdagen. Nou dat hebben we geweten. Het kwam met bakken tegelijk binnen. Charles bouwde stellingen in zijn garage voor al het speelgoed.”

Charles en Ans helpen honderden kinderen aan een gratis cadeautje als ze jarig zijn of naar een kinderfeestje gaan. Ans: “Het raakt mij als kinderen niks hebben. Een verjaardag moet gewoon gevierd worden. Dat is meer dan alleen slingers en ballonnen ophangen, daar hoort een cadeautje bij.” Het winkeltje van Charles en Ans is vooral bedoeld voor mensen met een kleine beurs. Maar iedereen is welkom. “Geld maakt niet gelukkig, maar een blij kind wel”, aldus Charles.

“Kleren weggooien is voor mij niet logisch, mensen helpen wel.”

Tot de genomineerden hoorde ook Maria Antonietta Gallo. Zij helpt arme gezinnen aan warme winterkleren. Tilburgers die geen geld hebben voor nieuwe kleren, kunnen terecht in de garagebox van Maria Antonietta. Zij zamelt kleding in en verdeelt die onder arme gezinnen. Twee keer per week kunnen mensen kleren halen en brengen.  “Ik ben dit gaan doen, omdat ik het zonde vond om kleding weg te gooien. Dat is ook niet duurzaam. Ik zag dat veel gezinnen om mij heen kleren nodig hadden. Weggooien is voor mij niet logisch, mensen helpen is wel logisch”, aldus Maria Antonietta.

207 Kilometer op een loopband

Natascha Smeekens uit Handel behoorde ook tot de genomineerden voor de eretitel Brabander van het Jaar. Zij kreeg in korte tijd twee keer kanker. Toen ze zich beter voelde, zette ze haar beste beentje voor om geld in te zamelen voor kankerbestrijding. Dat deed ze door de Friese Elfstedentocht op een loopband af te leggen, maar liefst 207 kilometer.

9-jarige Mats, ambassadeur van stichting Opkikker

Ook Mats den Ouden uit Stampersgat werd genomineerd. De 9-jarige Mats is ernstig ziek geweest. Toen hij beter was wilde hij andere zieke kinderen gaan helpen. Hij is ambassadeur geworden van Stichting Opkikker. Stichting Opkikker is een non-profitorganisatie met als doel het verzorgen van ontspanning voor gezinnen met een langdurig ziek kind en door middel van een Opkikkerdag en het Ambassadeurschap de ziekte naar de achtergrond te laten verdwijnen.
Dit jaar heeft Mats 150 kilometer gefietst en daarmee bijna 6000 euro opgehaald voor de stichting.

Meiden met een missie

Tot slot de genomineerden Hadewych den Ridder en Pauline Joosten uit Moerdijk.
Deze ‘Meiden met een Missie’ maken mondkapjes. Van het geld dat ze daarmee verdienen kopen ze cadeautjes voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken of eenzaam zijn. Bijna iedere week gaan ze samen op pad om mensen in de gemeente Moerdijk te verrassen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten