Ook blinden en slechtzienden kunnen via geluid de juiste weg vinden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dreamwaves

De startup Dreamwaves heeft een intuïtieve navigatie-app ontwikkeld om mensen door het verkeer te leiden. Simpelweg door geluiden te volgen. De app is in eerste instantie bedoeld voor iedereen die snel en moeiteloos de weg wil vinden, maar voor blinden en slechtzienden kan de app natuurlijk ook een uitkomst zijn! Net zoals voor ouderen die op een veilige manier willen deelnemen aan het verkeer en fietsers die de weg willen vinden zonder continu op hun scherm te hoeven kijken. Ook voor toeristen die hun route willen plannen naar en door een onbekende stad kan de app een hulpmiddel zijn. Uiteindelijk heeft iedereen dezelfde wens om zonder problemen de juiste weg te vinden. Dreamwaves heeft gebruikers nodig om hun ervaringen terug te koppelen en te verwerken in de verdere ontwikkeling van de app, ‘waveOut’ genaamd. De High Tech Campus in Eindhoven gaat de app toepassen.

De navigatie-app ‘draait’ op een smartphone en is momenteel beschikbaar voor iOS. Een koptelefoon is nodig om de ‘waypoints’ te horen. Voor de beste ervaring raadt het bedrijf een open koptelefoon aan, zodat je altijd op de hoogte bent van de wereld om je heen. 
Met de navigatie-app wil de High Tech Campus Eindhoven de campus toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden, maar ook voor gebruikers die geen visuele beperking hebben. Zij kunnen zich met behulp van de app ook gemakkelijk van het ene gebouw naar het andere bewegen.

“Wij oriënteren ons ook veelal via geluid.”

Bedenker en CEO van de startup is Hugo Furtado. Hij werkt aan de universiteit van Wenen en wil de app graag promoten op de campus in Eindhoven, maar door de coronapandemie kan dit nu niet. Aan het Eindhovens Dagblad legt hij uit hoe de app werkt.
Hugo Fortado: “Als je de wereld niet door je ogen kunt zien, luister je scherper naar je omgeving. Als ziende zijn we er ons niet van bewust, maar wij oriënteren ons ook veelal via geluid. Ga maar na. Heb je met iemand afgesproken op een plek, zie je diegene niet, dan roep je even. Kom je in een kamer met mensen dan bepaal je aan de hand van de geluiden grofweg hoeveel mensen er aanwezig zijn. Instinctief sla je dat allemaal op en verbeeld je het. Dat is verbeelding van geluid.”

Blinden en slechtzienden geraadpleegd

Met deze kennis ging Furtado aan de slag met de ontwikkeling van een app. Hij raadpleegde daarvoor ook blinden en slechtzienden.  
De app werkt bijna hetzelfde als een normale navigatie: ‘oortjes’ indoen en telefoon voor je houden, want de camera fungeert zoals je ogen. Adres intoetsen – blinden doen dat via spraakbesturing – en kiezen of je wil lopen of fietsen. Het geluid van tromgeroffel navigeert je vervolgens naar de gekozen locatie. Er valt te kiezen uit drie geluiden in je linker- dan wel rechteroor. Tromgeroffel in je linkeroor is linksaf. De te volgen route is als je wilt ook zichtbaar op een kaart, in tekst of via augmented reality.
Voor Apple-gebruikers is de app (nu nog) gratis te downloaden, de aangepaste versie voor Androidbesturing volgt in februari.

De app is te downloaden op https://www.dreamwaves.io/instructions.html

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten