Leraren van het Jaar 2021 zijn de inspirerende ambassadeurs van hun eigen vak
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Leraar24

Twee Brabanders zijn benoemd tot Leraar van het Jaar 2021. Kirsten Cuppen van het ROC in Tilburg won in de categorie mbo en Jasper van der Noordt van het Brederocollege in Breda pakte de titel in de categorie speciaal onderwijs. Met hun verkiezing zijn deze leraren het komende jaar ook ambassadeur van Leraar24.

De titel Leraar van het Jaar wordt in vier categorieën uitgereikt: primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De vier winnaars worden door een vakjury gekozen uit twaalf genomineerden, die door leerlingen, ouders en collega’s zijn voorgedragen. De Leraar van het Jaar is niet een titel voor de beste leraar van Nederland, wel voor de leraar die volgens de jury het vak van leraar op een inspirerende manier kan uitdragen en op een goede manier kan vertegenwoordigen.

De Leraren van het Jaar zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze het vak van leraar promoten (om zo ook jonge mensen enthousiast te maken voor het leraarschap) en dat ze zich inzetten voor belangrijke onderwijsthema’s. Ze worden bijvoorbeeld uitgenodigd bij talkshows, participeren in onderwijsdebatten met collega’s, beleidsmakers, politici op radio en TV en leveren bijdragen in onderwijsvakbladen en als gastspreker op onderwijsevents.

“Als je echt kijkt, zie je meer.”

Kirsten Cuppen is docent Nederlands en Rekenen bij de opleiding mechatronica, werktuigbouwkunde en metaaltechniek aan het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) in Tilburg.
‘Als je echt kijkt, zie je meer.’ Dat is het credo van Kirsten Cuppen, die samen met leerlingen, leraren en partijen van buiten het onderwijs wil verbeteren. “Door te denken vanuit studenten en ze goed te leren kennen, kun je het verschil maken als leraar en doe je er echt toe.”
De jury ziet Kirsten als iemand die trots is op het mbo en die dat aan iedereen laat weten. Iemand die niet direct oordeelt, maar eerst luistert en vragen stelt, die een band heeft met haar studenten en in ze gelooft.

“Een leraar die verbinding zoekt.”

Jasper van der Noordt wil als Leraar van het Jaar graag het speciaal onderwijs in een positief daglicht stellen. “Ook wil ik graag lerarenopleidingen uitnodigen, zodat meer toekomstige leraren weten wat het speciaal onderwijs inhoudt.”
De jury ziet een docent die zijn leerlingen met liefde en respect begeleidt. “Hij is een leraar die verbinding zoekt met het voortgezet onderwijs en de arbeidsmarkt.”

Leraar24: voor de leergierige leraar

Het platform Leraar24 is er voor alle leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en lerarenopleidingen. Het verstrekt direct toepasbare praktische en deskundige informatie aan docenten. “Daarmee groeien ze in hun vak en staan ze met plezier voor de klas. Want als er iets is dat zorgt voor een inspirerende leeromgeving dan is het de leraar zelf“, aldus Leraar24.

Het platform heeft een onafhankelijke redactie. Alle content komt tot stand in nauwe samenwerking met leraren zelf, dankzij de inzet van de ambassadeurs. Voor de praktische organisatie achter Leraar24 werken drie partijen met elkaar samen. Dat zijn:

  • Kennisnet verzorgt de website en techniek achter Leraar24.nl en is verantwoordelijk voor inhoud over ICT en onderwijs.
  • Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is verantwoordelijk voor inhoud over beleid in de onderwijspraktijk.
  • Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is verantwoordelijk voor inhoud die betrekking heeft op wetenschappelijk onderwijsonderzoek.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten