Hoe het noodlot kan veranderen in een paradijs
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto’s ‘Ons Paradijs’

Hoe uit tegenslag iets moois kan ontstaan.Daar weet het echtpaar Anita en Theo Nijssen in het Noord-Brabantse Someren alles van. Na twintig jaar een bloeiende varkenshouderij te hebben gerund brak in 1997 op het bedrijf van hun buren de varkenspest uit met als gevolg dat daar alle dieren moesten worden ‘geruimd’. Binnen een straal van 1 kilometer moesten ook alle andere niet besmette bedrijven ’geruimd’ worden. Zo dus ook het bedrijf van Anita en Theo. Hierdoor hadden ze in één klap geen werk en geen inkomen meer. Slechte toekomstperspectieven dwongen Anita en Theo ertoe hun bedrijf te saneren en alle stallen te slopen. Nu is het een zelf ontworpen, aangelegde en vormgegeven tuin ter grootte van 8700 vierkante meter. “Ons Paradijs” hebben ze het genoemd. Ja, óók bezoekers zijn welkom in het paradijs-op-aarde aan de Hoeksestraat in Someren om er ‘gewoon’ te genieten. Of voor het houden van een workshop schilderen of bloemschikken.

Anita en Theo Nijssen trouwden in 1983 en kregen vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Een jaar na hun trouwen startten zij hun varkensbedrijf. Tot  rampjaar 1997 toen de varkenspest uitbrak dat het leven van Anita en Theo verwoestte.

“Wij hadden het zo leuk samen”, blikt de 58-jarige Anita in het Eindhovens Dagblad terug. “Ik deed de biggetjes en Theo de zeugen en samen al het werk eromheen, maar plotseling was er geen werk en geen inkomen meer. Wij zijn ouderwetse boerenmensen met liefde voor het werk, ik durfde niet te kijken en heb staan janken toen de beesten werden geruimd.”

Maar het gezin moest door. Theo vond ander werk en Anita ging bezig bij een tuinarchitect. “Hier ontstond mijn liefde voor de tuin”, vertelt Anita. “Ik heb die tuin 2,5 jaar onderhouden en in die tijd veel plantenkennis opgedaan. Ook leerde ik het snoeien van struiken en bomen.”

Tuinontwerpcursus als verjaardagscadeau

Toen ze voor haar verjaardag van een familielid een tuinontwerpcursus cadeau kreeg, was ze dan ook razend enthousiast. Als eindopdracht moest ze een ontwerp maken op je eigen thuis- locatie. Anita: “Ik koos voor deze opdracht de vierduizend vierkante meter grasland die naast ons huis ligt. Het ontwerp werd goed beoordeeld en men adviseerde mij om de tuin ook daadwerkelijk aan te leggen. Maar ja, veertig are tuin leg je niet zomaar aan. De grote vraag was dus: hoe pakken we dat aan? Wij konden niet alle benodigde planten kopen, dat was te duur, maar er kwam subsidie voor beukenheggen en bomen. Tegen familie en kennissen zei ik: ‘alles dat je niet meer nodig hebt aan planten, kun je bij mij kwijt, ik kan alles gebruiken.’ Daar werd goed op gereageerd.” 
We kozen daarom voor een geleidelijke ontwikkeling. We begonnen met de structuur door eerst de beuken- en buxushagen en bomen te planten.”  
Met die subsidie én de gekregen planten, struiken en bomen legde ze de basis voor de huidige tuin. Ondertussen werd er ook weer wat geboerd, “maar het werd nooit meer zoals vroeger”. Ze maakten gebruik van een opkoopregeling om definitief te stoppen.

“Het varkensbedrijf leeft voort in onze tuin.”

Sindsdien combineert zij een baan voor halve dagen met werken in haar paradijsje. ”Veel materialen van de stallen zijn gebruikt voor harde structuren in de tuin; de balken voor de pergola’s, verwarmingsbuizen voor afscheidingen en als geleiding voor klimplanten, de hokafscheidingen van de varkensstal zijn gebruikt voor het kippenhok en een aantal prieeltjes in de tuin. Het varkensbedrijf leeft voort in onze tuin.”

Op afspraak zijn ook bezoekers welkom (van 1 juni tot en met 31 augustus). Tegen vergoeding schenkt ze koffie en thee met wat lekkers erbij. En ze organiseert in haar paradijs middagvullende activiteiten, zoals bloemstukjes maken of schilderen voor mensen met een lichte lichamelijke of geestelijke beperking. Daarnaast stelt ze haar tuin beschikbaar voor fotoreportages van huwelijken of communies.
Anita: “Mensen lopen dan door de tuinpoort waarop pannen liggen van de oude Ruchte en over echte Belgische kasseien waarvan de looppaden zijn gemaakt en langs muren, gemaakt van tegels door Gilde St. Lambertus uit ’t Eind geschonken. Het is erg leuk om met de gasten mijn passie voor ‘Ons Paradijs’ te delen.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten