Overheidssteun voor verdere ontwikkeling van nieuwe batterijtechnologie en waterstoftrucks
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Acht samenwerkingsverbanden van ondernemers en onderzoekers hebben van de Nederlandse regering in totaal 150 miljoen euro ontvangen om te werken aan innovaties die het vervoer schoner en slimmer maken. De ideeën komen uit de hele mobiliteitssector: de auto-industrie, luchtvaart en maritieme sector. In totaal zijn 109 bedrijven en 27 onderzoeksinstellingen bij deze projecten betrokken. De Eindhovense ondernemingen VDL Nedcar en DAF Trucks horen daarbij. Ze ontvangen miljoenen voor de verdere ontwikkeling van nieuwe batterijtechnologieën voor elektrisch vervoer (VDL) en voor gebruik van waterstof voor verbrandingsmotoren, brandstofcellen en tankinfrastructuur (DAF).

Vanwege de coronacrisis hebben bedrijven en kennisinstellingen in de mobiliteitssector minder financiële middelen voorhanden om te werken aan nieuwe ontwikkelingen die de sector duurzamer maken. Innovaties in de mobiliteitssector werken door in andere sectoren als bouw en industrie, waarmee ze extra bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelen. Ook economisch is vernieuwing nodig: de Nederlandse mobiliteitssector is een belangrijke toeleverancier voor andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk. Door te blijven innoveren kan de Nederlandse mobiliteitssector die positie behouden.

Internationaal onafhankelijke batterijontwikkeling- en productie in Nederland nodig

Tot de ‘veelbelovende’ projecten behoort o.m. de nieuwe batterijtechnologie voor elektrisch vervoer van VDL. Om de klimaatdoelstellingen te realiseren zijn er zowel nationaal als internationaal in toenemende mate ontwikkelingen nodig op het gebied van duurzaam vervoer. Met innovatieve batterijtechnologie als kerncomponent van deze transitie richt het project van VDL Nedcar zich op het opzetten en bestendigen van een integrale aanpak van Research & Development (R&D) in de Nederlandse batterij-waardeketen. Het project wordt uitgevoerd door een breed gedragen en relevant samenwerkingsverband dat nodig is voor een internationaal onafhankelijke batterijontwikkeling en -productie in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft ruim 22 miljoen euro voor dit project beschikbaar gesteld.

Innovatief ecosysteem voor drie waterstoftechnologieën

DAF ontvangt ruim 24 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van verbrandingsmotoren, brandstofcellen en tankinfrastructuur voor gebruik van waterstof. Om de klimaatdoelstellingen te behalen, zijn er diverse ontwikkelingen gaande om de mobiliteitssector te verduurzamen. Waterstof vormt een belangrijke pijler in deze transitie. Het project van DAF Trucks richt zich op het opzetten van een innovatief ecosysteem waarin R&D gericht wordt op diverse veelbelovende waterstoftechnologieën. Het hoofddoel van dit project is het ontwikkelen van 3 waterstoftechnologieën:

  • waterstofverbrandingsmotoren;
  • waterstofbrandstofcellen; en
  • een volgende generatie technologie voor waterstoftankinfrastructuur.

Naast de automotive sector vormen waterstofverbrandingsmotoren ook een belangrijke ontwikkeling voor de binnenvaart. In dit project wordt dat mede onderzocht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten