Zelfhelende hartklep en bloedvat in de maak
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Xeltis

Het in Eindhoven gevestigde medisch technologiebedrijf Xeltis maakt vaattransplantaten en hartkleppen die in het lichaam veranderen in levende kleppen en bloedvaten. Dit gebeurt door gebruik te maken van het natuurlijke genezingsproces en door weefselvorming na implantatie te vergemakkelijken. Het zijn als het ware ‘zelfhelende’ kleppen en bloedvaten. Het is een proces dat uiteindelijk de bestaande kunstmatige oplossingen dient te vervangen. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft aan het bedrijf 15 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit ontwikkelingsproces te versnellen. Vlaming Kris Peeters, vice-voorzitter van de Europese Investeringsbank, is enthousiast en trots. 

“Wat Xeltis-innovaties betreft, klinkt het bijna als sciencefiction, maar het is er al”, zegt Kris Peeters,  voormalig minister en minister-president van Vlaanderen. “Ik denk dat Europa er trots op mag zijn dat het een broedplaats is voor dergelijke geavanceerde technologie, die het potentieel heeft om de medische zorg op een aantal gebieden aanzienlijk te beïnvloeden. Ik ben er trots op dat we, met hulp van het Europees Garantiefonds, achter Xeltis kunnen staan ​​om hen te helpen sneller uit deze moeilijke mondiale fase te komen.”

“Een positieve impact op miljoenen levens.”

Eliane Schutte, CEO van Xeltis, voegt hieraan toe: “De financiële steun van de EIB kan het verschil maken in de tijd dat onze herstellende hartkleppen en bloedvaten patiënten bereiken die vandaag de dag geen of slechts beperkte mogelijkheden hebben voor hun aandoening. Xeltis heeft het meest geavanceerde technologieplatform voor herstel in de cardiovasculaire geneeskunde en kan een positieve impact hebben op miljoenen levens.”
In het Eindhovens Dagblad geeft zij een toelichting: “Onze hartklep bestaat uit materiaal dat zelfhelende eigenschappen heeft. Het lichaam giet onze hartklep als het ware vol met lichaamseigen cellen en breekt het ingebrachte materiaal tegelijkertijd af.” Op deze wijze ontstaat een nieuwe ‘levende’ hartklep.
Vervolgt: “Kinderen met een geboren hartafwijking hebben vaak al snel een nieuwe hartklep nodig. Die hartkleppen zijn van metaal, kunststof of dierlijk weefsel.” Dat zijn volgens haar geen ideale oplossingen. Daardoor moeten kinderen een aantal keren in hun leven hartoperaties ondergaan.

Al 18 kinderen hebben een ‘levende’ hartklep

Het Eindhovense bedrijf hielp al 18 kinderen aan een ‘levende’ hartklep. Volgens de CEO verkeert Xeltis op dit moment in de laatste fase van een onderzoek met 50 patiënten. Daarna kan het proces van markttoelating starten. Ze verwacht dat dit in 2024 het geval zal zijn.
Die technologie van de ‘regeneratieve’ hartklep van Xeltis vindt voor een deel zijn oorsprong in de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).  Martijn Cox van Xeltis promoveerde in 2007 op een kunststof die in het lichaam oplost.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten