Optimale studievoorbereiding op toekomst in een internationale samenleving
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Brainport Eindhoven

De Metropoolregio Brainport Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot een internationale samenleving. Niet alleen door een toename van het aantal buitenlandse werknemers in de regio, maar ook omdat bedrijven steeds internationaler werken. In het klaslokaal komen kinderen uit alle hoeken van de wereld samen. Om alle leerlingen een optimale voorbereiding te geven op hun toekomst in een internationale samenleving, investeert Brainport Eindhoven in een programma dat gericht is op internationalisering van het onderwijs. Daarbij gaat het niet alleen om het vergroten van de taalvaardigheid, maar ook om wereldburgerschap en het ontwikkelen van interculturele vaardigheden.

De Metropoolregio Brainport Eindhoven (een gebied met 755.000 inwoners waarin 21 gemeenten samenwerken) wordt door het Rijk erkend als een regio van nationale betekenis met een bovengemiddelde economische groei. In Brainport worden technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen ontwikkeld. Het vereist inzet van het Rijk om de economische groei te behouden en op lange termijn vast te houden. Met de Regio Deal investeert het Rijk daarom 370 miljoen euro in innovaties met maatschappelijke impact, het aantrekken en behouden van voldoende (technisch) talent en in aantrekkelijke voorzieningen in het gebied.

Uit deze Regio Deal is een bedrag van 7.1 miljoen euro toegekend aan projecten en activiteiten die gericht zijn op internationalisering van onderwijs. Scholen investeren zelf daarnaast een bedrag ter waarde van 7.1 miljoen euro in middelen en/of tijd. Het onderwijs gaat zelf zorgdragen voor uitvoering van de projecten en activiteiten en structurele borging in de toekomst. Die activiteiten lopen tot de zomer van 2025. Het gaat om deskundigheidsbevordering van leraren, Engelstalige opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en trainingen culturele vaardigheden in de kinderopvang. Daarnaast wordt lesaanbod voor internationale kinderen ontwikkeld, waarbij gelijktijdig wordt gekeken naar hoe dat aanbod kan worden ingezet in het reguliere onderwijs. Ook werken leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Brainport en Spaans Baskenland )– ieder vanuit het eigen thuisland – samen aan lesbrieven over de Sustainable Development Goals (17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030). De Brainport-regio en het ministerie van onderwijs in Spanje hebben namelijk afgesproken om Spaanse tech- en IT-trainees te gaan werven en te plaatsen bij bedrijven rondom Eindhoven.

De Spaanse overheid sluit de samenwerking met de Nederlandse regio om studenten en recent afgestudeerden waardevolle ervaring en kennis te laten opdoen. Daarnaast kunnen de jongeren hun taalvaardigheid verbeteren en meer leren over buitenlandse cultuur en het Nederlandse bedrijfsleven. Als de trainees vanuit de Brainport naar Spanje teruggaan, moet dit een positieve bijdrage aan de lokale economie leveren.


“Talent is nu en in de toekomst heel hard nodig.”

“Internationalisering is voor álle leerlingen belangrijk,” licht directeur van Brainport Development, Paul van Nunen, toe. “Niet voor niets richten we ons met dit project op alle scholen voor primair onderwijs (basisscholen), voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in onze regio. Hierbij zoekt het onderwijs de samenwerking met partners uit de regio, zoals collega-scholen, de lerarenopleidingen, de gemeenten en het bedrijfsleven. De impact en investering van de regio gaan dan ook verder dan wat blijkt uit de opgehaalde cofinanciering. Daaruit blijkt wederom de bereidheid tot samenwerking die zo kenmerkend is voor deze regio. Dat is mooi want ieders talent is nu en in de toekomst heel hard nodig.”  
Naast de deelfinanciering voor internationalisering van het onderwijs is een bedrag van 400.000 euro toegekend aan het project voor het aantrekken van internationale kenniswerkers.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten