De veilige vastestofbatterij is in aantocht – autofabrikanten staan ervoor in de rij
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto TNO

De batterijen zijn intrinsiek veilig, want ze kunnen niet in brand vliegen of exploderen, ze zijn licht in gewicht, laden razendsnel op en hebben een lange levensduur. Grote autofabrikanten staan ervoor in de rij, want ze vormen op termijn de ideale oplossing voor elektrische voertuigen. De batterij-experts van het Eindhovense bedrijf LionVolt borduren voort op een oudere vinding van Philips Research. De technologie waar nu aan gewerkt wordt is beschermd door een reeks patenten en loopt jaren voor op de rest van de wereld. Het is de zogenaamde vastestofbatterij ofwel solid state waarmee LionVolt de batterijindustrie wil hervormen. Met een initiële investering van 1,1 miljoen euro van o.m. de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappijversnelt LionVolt de ontwikkeling van de 3D-batterijtechnologie. De ontwikkeling van machines om de revolutionaire batterijen te produceren zal grotendeels in Brainport Eindhoven plaatsvinden.

LionVolt is een innovatief start-upbedrijf voor batterijen (spin-out van TNO in Holst Centre) gevestigd op de High Tech Campus van Eindhoven. De missie van de start-up is de ontwikkeling van 3D solid-state batterijen die hoge prestaties, snel opladen, intrinsieke veiligheid en duurzaam zijn. Het bedrijf wil binnen vijf jaar een schaalbare gigafabriek opzetten en een belangrijke speler zijn binnen de wereldwijde batterij-industrie.

Batterij die niet in brand vliegt

Het platform voor de 3D solid state batterijtechnologie is ontwikkeld door TNO in Holst Centre. Met behulp van nanotechnologie wordt een driedimensionale structuur aangebracht op metaalfolie. Die wordt bedekt met dunne filmlagen als energiedragers. Door deze 3D-dunne-filmstructuren op elkaar te stapelen, ontstaat een veel lichtere, veilige batterij zonder ontvlambare elektrolyt. De batterij kan tot vier keer meer energie opslaan in de tijd die de huidige generatie batterijen nodig heeft om op te laden. Naast een hogere capaciteit verwacht LionVolt de productiekosten van batterijen significant te kunnen verlagen met deze technologie.

Holst Centre, opgericht in 2005 door imec (België) en TNO (Nederland), wordt ondersteund door lokale, regionale en nationale overheden. Het is vernoemd naar Gilles Holst, een Nederlandse pionier op het gebied van Onderzoek en Ontwikkeling en de eerste directeur van Philips Research. Holst Centre heeft meer dan 180 medewerkers uit 28 landen.

Holst Centre is een onafhankelijk onderzoeks- en innovatiecentrum, gezamenlijk beheerd door imec en TNO. Het ontwikkelt technologie die inspeelt op de mondiale maatschappelijke uitdagingen van morgen en bijdraagt ​​aan een gezondere en duurzamere wereld.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten