Israël laat draagmoederschap voor homokoppels toe
bron: IPS - foto: thaths via https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

De Israëlische minister van Volksgezondheid kondigde dinsdag aan dat voortaan iedereen toegang zal hebben tot draagmoederschap in Israël. Voorheen was dat beperkt tot heterokoppels en alleenstaande vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. 

“Vandaag schrijven we geschiedenis”, zo kondigde minister Nathan Horowitz de maatregel aan. Vanaf 11 januari kunnen alle Israëlische burgers – inclusief alleenstaande vaders, koppels van hetzelfde geslacht en transgenders – kinderen krijgen via draagmoederschap.

Discriminatie

Daarmee wordt een jarenlange juridische strijd beëindigd. Een homokoppel met een kinderwens diende in 2010 al een verzoekschrift in om de toenmalige wet, die koppels van hetzelfde geslacht verbood om kinderen te krijgen via een draagmoeder, te wijzigen op grond van “discriminatie en ongrondwettelijkheid”.

Vorige regeringen regeerden de oproep, die door steeds meer rechtenorganisaties gedeeld werd. Conservatieve politici vreesden dat de “Joodse identiteit” van Israël zou aangetast worden indien de wet versoepeld zou worden. 

Het verbod zorgde voor een groei van het zogenaamd “draagmoederschapstoerisme” van Israël naar de Verenigde Staten of Europa. 

Deadline gemist

Vorig jaar oordeelde de hoogste rechtbank van Israël al dat een wet, waardoor enkel getrouwde heterokoppels en alleenstaande vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen gebruik mochten maken van het draagmoederschap, discriminatie in de hand werkte. De rechters oordeelden unaniem dat daardoor “disproportionele schade toegebracht werd aan het recht op ouderschap en gelijke behandeling van alle burgers”.

Het Hooggerechtshof gaf daarop de Knesset, het Israëlische parlement, een jaar de tijd om de wet aan te passen. Door de politieke strubbelingen in Israël verliep de deadline echter, waardoor de wet automatisch wordt geschrapt. 

Horowitz, het tweede Knesset-lid dat openlijk homo is, verwelkomt de versoepeling. “Als een minister die zelf gay is ben ik mij goed bewust van de uitsluiting en discriminatie die we doorheen de jaren moesten ondergaan. Dit is ook mijn persoonlijke strijd”, liet hij optekenen op de persconferentie. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten