Eerste laaglandgorilla van het jaar geboren in Virunga National Park
Redactrice: Anne Desreveaux - Guy Debonnet, CC BY-SA 3.0 IGO , via Wikimedia Commons

Virunga Nationaal Park, gelegen in het oosten van de Democratische Republiek van Congo, mocht hun eerste baby laaglandgorilla van het jaar verwelkomen. Het jong werd op 6 januari voor het eerst waargenomen door de parkwachters. Deze geboorte is heel bijzonder omdat de soort ernstig bedreigd is en er zich voordien maar 6 laaglandgorilla’s in het park bevonden.

Het Virunga Nationaal Park werd door UNESCO als werelderfgoed verklaard door de enorme diversiteit aan dieren die er voorkomt. Het park ligt in het oosten van de Democratische Republiek van Congo en is het meest biologisch diverse park van het hele Afrikaanse continent. Virunga is actief bezig met de conservatie van 44 bedreigde diersoorten, waaronder berggorilla’s en bosolifanten.

De laaglandgorilla, specifiek de oostelijke laaglandgorilla of Grauer’s gorilla, is de grootste primaat die zich in het Virunga park bevindt en één van de kritisch bedreigde soorten die zich daar vestigden. Het is een ondersoort van de oostelijke gorilla, samen met de berggorilla en het is de grootste van alle gekende soorten gorilla’s. De laaglandgorilla is te vinden in regenwoud, maar mogelijks ook in wouden in de bergen als het klimaat er tropisch is. Deze habitat is echter aan het verdwijnen wegens het vele stropen en dit vormt een groot probleem voor de soort. Verder zijn de gorilla’s ook in gevaar door gewapende conflicten met de mens.

Net als alle andere gorilla’s voedt de oostelijke laaglandgorilla zich voornamelijk met fruit en ander plantaardig materiaal. De groep oostelijke laaglandgorilla’s in het Virunga Nationaal Park telde eerst slechts 6 individuen. Op 6 januari zagen de wachters van het park echter een baby gorilla bij één van de volwassen vrouwtjes, de eerste van het jaar. Het park werkt al jarenlang aan de bescherming van deze uiterst zeldzame diersoort en ze zijn dus heel tevreden met deze prachtige geboorte.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten