Borstvoeding beschermt ook de moeder
bron: IPS - Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Vrouwen die borstvoeding geven lopen minder kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een advies van de American Heart Association.

De gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor kinderen zijn bekend: de Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer een lager risico op luchtweginfecties en op overlijden door infectieziekten. Moeders die borstvoeding geven, lopen bovendien minder risico op diabetes en borstkanker.

Nu stelt de American Heart Association (AHA) dat de vrouwen ook minder risico lopen op hart- en vaatziekten. Het advies houdt rekening met gezondheidsinformatie uit acht onderzoeken die tussen 1986 en 2009 zijn uitgevoerd in onder meer Australië, China, Noorwegen, Japan en de VS. De studies samen omvatten de gezondheidsdossiers van bijna 1,2 miljoen vrouwen.

Hartziekte en beroertes

Over een gemiddelde volgperiode van tien jaar hadden vrouwen – die op een bepaald moment in hun leven borstvoeding gaven – 14 procent minder kans hartziekte, 12 procent minder kans op beroertes en 17 procent minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

“Het is belangrijk dat vrouwen zich bewust zijn van de voordelen van borstvoeding voor de gezondheid van hun baby’s en ook voor hun eigen persoonlijke gezondheid”, zegt Peter Willeit, hoogleraar Epidemiologie aan de Medische Universiteit van Innsbruck. “Bovendien benadrukken deze bevindingen van hoogwaardige onderzoeken die over de hele wereld zijn uitgevoerd de noodzaak om borstvoeding aan te moedigen en te ondersteunen, zoals borstvoedingvriendelijke werkomgevingen, en educatieve programma’s voor gezinnen voor en na de bevalling.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten