Van afval een groen product maken
bron: UGent, Faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur

Alexandra Bouriakova (Universiteit Gent) onderzocht in haar doctoraat hoe afval dat vrijkomt bij productie van oliën voor voedingstoepassingen een belangrijke rol kan spelen in een groene en duurzame economie.

Het gebruik van (afval)biomassa helpt de afhankelijkheid van eindige fossiele oliebronnen te verminderen door gebruik te maken van hernieuwbare bronnen.

“In mijn onderzoek focuste ik op de valorisatie van afval- of nevenstromen van de productie van plantaardige oliën, gekenmerkt door een lage economische waarde. Bepaalde van die stromen spelen immers een belangrijke rol in het realiseren van een groene en duurzame economie”, vertelt Alexandra Bouriakova.

Enerzijds werd een heterogene Cu-katalysator ontworpen om glycerol, d.i. een nevenproduct bij de productie van biodiesel, via een hydrogenolysereactie om te zetten in 1,2-propaandiol. Dit laatste vindt tal van toepassingen zoals in polyesterharsen, ontdooivloeistoffen, voedsel, medicijnen, verzorgingsproducten, enz. Door het toevoegen van doteermetalen zoals Ba, Ce en La werd de katalytische prestatie, in het bijzonder de stabiliteit en selectiviteit, verbeterd.

In het bijzonder, werd de La-gedoteerde Cu-katalysator verder onderzocht om meer inzicht te verwerven in de actieve centra en het effect van het dragermateriaal op de hydrogenolysereactie.

Anderzijds werd onderzocht hoe waardevolle componenten voor de voedings-, cosmetische en farmaceutische industrie, zoals squaleen, tocoferolen en sterolen, kunnen gerecupereerd worden uit het zogenaamde ontgeuringsdestillaat, dat ontstaat als afvalstroom bij de productie van oliën voor voedingstoepassingen. Een flexibele procesconfiguratie werd ontworpen die kan bijdragen tot het recupereren van plantaardige squaleen op een economisch haalbare manier uit ontgeuringsdestillaten van verschillende plantaardige oliën zoals soja-, olijf- en zonnebloemolie.

“Mede dankzij mijn doctoraat komt een toekomst zonder fossiele grondstoffen een stap dichterbij”, besluit Alexandra.

Lees het volledige doctoraat

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten