Steeds meer mensen willen de natuur beschermen
bron: Natuurpunt - foto: © Stein Temmerman

Dat blijkt uit de forse stijging van het aantal leden van Natuurpunt. Op 31 december 2021 waren er 133.094 gezinnen lid van de natuurorganisatie. Dat is een stijging van 10.000 leden en dat al voor het tweede jaar op rij.

“Het ledenaantal zit al jaren in de lift, maar de laatste twee jaar gaan de cijfers met rasse schreden vooruit. Waar we vroeger een stijging zagen van een paar duizend leden, zijn dat er nu 10.000”, zegt Marco Tegelaar, coördinator ledenwerving Natuurpunt. “De Vlaming leerde tijdens corona de natuur dicht bij huis ontdekken en houdt die interesse vast: wandelen en fietsen in de natuur, nieuwe ervaringen opdoen, iets bijleren en terug tot zichzelf komen. Via ons ledenmagazine, de lokale afdelingen en onze partners geven we hen volop inspiratie.”

Meer natuur

“Zoveel gezinnen die ervoor kiezen om de natuur te beschermen, is voor ons de bevestiging van de noodzaak voor meer natuur. Dankzij deze steun konden we afgelopen jaar 850 ha natuurgebied aankopen. Daar realiseren we vier keer meerwaarde: voor de biodiversiteit, voor het klimaat, voor onze gezondheid en voor ons landschap. Ondermeer de behoefte aan meer bos is groot. Daarom hebben we de voorbije twee jaar meer dan 70 ha bos bijgeplant of spontaan laten verbossen.”

Natuurpunt is diep geworteld in Vlaanderen met maar liefst 179 lokale afdelingen. Bepaalde afdelingen kregen heel wat extra leden bij en kenden een sterke groei. Natuurpunt Wevelgem kreeg vorig jaar 244 nieuwe leden bij. Die stijging is o.a. de verdienste van vrijwilliger en bestuurslid Pieter Bekaert: “Ik heb veel mensen persoonlijk aangesproken in de gemeente om hen te overtuigen om lid te worden. We konden vorig jaar 12,5 ha natuur aankopen in de Leievallei en veel mensen zien het belang in van meer natuur dicht bij huis en werden daarom lid. We hebben nu bijna 1.000 leden in Wevelgem en die kaap willen we dit jaar halen.” 

Provinciale cijfers

Natuurpunt telt het grootst aantal leden in de provincie Antwerpen (43.439) gevolgd door Oost-Vlaanderen (33.283) en Vlaams-Brabant (22.119). Daarna volgen West-Vlaanderen (21.301), Limburg (10.364) en Brussel (1.376).  De sterkste groeicijfers zien we in Limburg met 10 procent meer leden vergeleken met 2020.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten