Groen buiten de muren heeft positief effect op het welzijn van gevangenen
bron: IPS - Afbeelding van Valiphotos via Pixabay

Is de locatie van een gevangenis van belang voor het welzijn van de gevangenen? Dat lijkt er wel op. Gevangenen die zijn opgesloten in gebouwen in groene gebieden, hebben minder kans op zelfbeschadiging of gewelddadig gedrag, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de universiteiten van Birmingham en Utrecht kan groenruimte buiten de gevangenismuren een positief effect hebben op het welzijn van gevangenen, nog náást de bewezen positieve effecten van groene ruimte bínnen de gevangenismuren. Het onderzoek naar de effecten van omringend groen op zelfbeschadiging en geweld in gevangenissen is gepubliceerd in Wellbeing, Space and Society.

In het onderzoek gebruikten de onderzoekers GIS-gegevens (uit zogenoemde Geografische Informatie Systemen) om groene ruimte, watergebieden en belangrijke wegen in een bufferzone van 500 meter rond gevangenissen in Engeland en Wales in kaart te brengen. Deze gegevens werden vervolgens onderzocht in relatie tot officiële statistieken over geweld en zelfbeschadiging in gevangenissen.

Het team vond sterk bewijs dat beide minder voorkwamen in alle soorten gevangenissen waar de instellingen werden omringd door een groene bufferzone.

Locatie van de gevangenis

“We weten al dat de kenmerken van gevangenissen zelf het welzijn van zowel gevangenen als personeel beïnvloeden”, zegt hoofdauteur van de studie professor Dominique Moran. “Maar ons onderzoek toont aan dat de ruimtes rond gevangenissen ook belangrijk zijn. Nu bepalen doorgaans de kosten, het gemak en de relaties met de lokale gemeenschap waar gevangenissen worden gebouwd. Wij raden aan om ook rekening te houden met de effecten van de locatie van de gevangenis op de gedetineerden.”

De resultaten zijn verrassend, aangezien gevangenissen op meer landelijke locaties waarschijnlijk verder van huis zijn voor stedelijke gedetineerden en moeilijker te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Het is al bekend dat bezoek het welzijn van de gedetineerden verbetert, en een grotere afstand van huis kan van invloed zijn op de regelmaat van dat bezoek. 

Omdat ook de aanwezigheid van hoofdwegen in de analyse werd meegenomen, konden de onderzoekers aantonen dat zowel groen als bereikbaarheid belangrijke factoren zijn voor welzijn. Daarom stellen de onderzoekers dat toekomstige gevangenislocaties zouden moeten streven naar een goed evenwicht tussen groene ruimte en bereikbaarheid.

Uitzicht vanuit de cel

De onderzoekers konden geen rekening houden met informatie over het uitzicht van gevangenen vanuit celramen, aangezien het uitzicht op bufferzones buiten waarschijnlijk wordt geblokkeerd door gevangenismuren en hekken. Dit roept interessante vragen op over de manier waarop de omliggende groene ruimte voordelen oplevert wanneer die niet direct te zien is.

Moran: “Wij suggereren dat gevangenissen in deze bufferzones een betere luchtkwaliteit, minder milieuvervuiling en een vrediger geluidslandschap kunnen hebben. Hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied, kunnen al deze factoren een positief effect hebben op het welzijn van gevangenen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten