Meer resultaat met ‘willen en samenwerken’ dan met ‘moeten en controleren’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Eindhoven

Veertien grote gezondheidsinstellingen en elf gemeenten in de Metropoolregio Brainport Eindhoven (MRE) werken samen aan de zogenaamde Green Deal Zorg. Het doel van de Green Deal Zorg is om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren door energie te besparen, efficiënter met afval en water om te gaan, voedselverspilling tegen te gaan en vervoersbewegingen te beperken. De zorginstellingen moeten binnen drie jaar na ondertekening van de Green Deal minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behalen.

Veertien zorgverleners hebben samen met gemeenten, Milieu Platform Zorgsector, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hun handtekening gezet onder de Green Deal.
“Door deze samenwerking delen instellingen hun expertise over het aanpakken van het thema duurzaamheid in hun eigen bedrijfsvoering. Bovendien wordt de aanpak gecoördineerd”, licht de Eindhovense wethouder Rik Thijs (Klimaat en Energie, voorzitter Green Deal Zorg) toe. “We hopen dat meer gemeenten in onze regio aansluiten, want dan kunnen ook de zorginstellingen in deze gemeenten aansluiten bij de Green Deal Zorg. En dat is goed voor ons milieu.”

Zorg voor mens én milieu

De zorgsector heeft van nature de focus op zorg voor de mens, maar focus op de leefomgeving van de mens én zorgvuldig omgaan met het klimaat, energie en het milieu is ook belangrijk. Inzet op deze thema’s helpt ook om grip te houden op vaste lasten en huisvesting. Ook de overheid is in dit traject betrokken, zowel stimulerend door subsidies als controlerend door controle en handhaving.

Verduurzamen

Deelname van instellingen aan de Green Deal is niet vrijblijvend. In het traject wordt gemonitord en geëvalueerd en de partners ontmoeten elkaar tussendoor om kennis en kunde uit te wisselen. Milieu Platform Zorgsector (MPZ) fungeert hierbij als kennisbank voor de deelnemers. De Green Deal gaat ervan uit dat er meer resultaat behaald kan worden met ‘willen en samenwerken’, dan met ‘moeten en controleren’.
Alle zorginstellingen moeten wettelijk voldoen aan bepaalde duurzaamheidsnormen. ‘Bevoegd gezag’ zal de komende jaren op energiewetgeving toezien en indien nodig handhaven. Door deel te nemen aan de Green Deal Zorg wordt het toezicht 3 jaar uitgesteld. Na 3 jaar voldoen de zorginstellingen en is handhaven niet meer nodig.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten