In Afrika ebt omikrongolf al weer weg
bron: IPS - Afbeelding van happypixel19 via Pixabay

Het aantal coronabesmettingen en overlijdens per week in Afrika is voor het eerst gedaald. Daarmee lijkt de omikrongolf de kortste van de vier golven op dit continent.

Het aantal nieuw gemelde gevallen daalde in de week voor 16 januari met 20 procent, terwijl het aantal sterfgevallen met 8 procent afnam, blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De daling van het aantal doden is relatief beperkt en verdere monitoring is nodig, maar als de trend zich voortzet, zal de golf qua overlijdens de kortste zijn sinds het begin van de pandemie.

Zuid-Afrika

Alleen in Noord-Afrika was er de afgelopen week nog een toename van het aantal gevallen. In de rest van het continent daalden de besmettingen. Op 16 januari waren in totaal 10,4 miljoen gevallen geregistreerd, en meer dan 233.000 doden. 

Zuid-Afrika – het land waar Omikron voor het eerst werd gerapporteerd en dat ook de meeste sterfgevallen telde – toont de afgelopen vier weken al een neerwaartse trend.

De omikrongolf is volgens de WHO de minst dodelijke, met 0,68 procent overlijdens op het totale aantal besmettingen. Tijdens de vorige golven lag het sterftecijfer telkens boven de 2,4 procent. 

“Hoewel de versnelling, piek en daling van deze golf ongeëvenaard zijn, was de impact matig op het vlak van ziekenhuisopnames en overlijdens”, zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Maar het continent heeft de strijd nog niet gewonnen. Zolang het virus blijft circuleren, zijn verdere pandemische golven onvermijdelijk.” 

Behandelingen

Afrika moet niet alleen de vaccinaties opkrikken, zegt Moeti, maar ook meer toegang krijgen tot behandelingsmethoden om levens te redden. Want hoewel het sterftecijfer is gedaald in de laatste twee golven, blijft het in Afrika het hoogste ter wereld. Dat heeft vooral te maken met het lage aantal beschikbare bedden op intensive care: tussen 0,8 en 2,0 per honderdduizend inwoners.

Afrikaanse landen raken ook erg moeilijk aan de verschillende behandelingen die inmiddels zijn goedgekeurd door de WHO.

“De diepe ongelijkheid waardoor Afrika achter in de rij voor vaccins stond, mag niet worden herhaald met levensreddende behandelingen”, zegt Moeti. “Universele toegang tot diagnostiek, vaccins en therapieën is de kortste weg naar het einde van deze pandemie, en geen enkele regio in de wereld mag daarbij aan de kant blijven staan.”

De beschikbaarheid van vaccins is de afgelopen maanden wat verbeterd, maar het vaccinatiepercentage blijft laag: amper 10 procent van de Afrikaanse bevolking is nu volledig gevaccineerd. Afrika heeft tot nog toe zo’n 500 miljoen vaccins ontvangen en er 327 miljoen toegediend.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten