Wereldverbeteraar Britt (23) helpt arme Afrikaanse kinderen aan goed onderwijs
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Britt Helpt

Elf jaar geleden wandelde de toen 12-jarige Britt van Berkel uit het Noord-Brabantse Gemert met haar vader en stiefmoeder door een dorpje in Zuid-Afrika. Britt liet haar appel vallen. De appel rolde verder in het zand en was vies. Toen kwam er een klein meisje aan dat de appel ‘gewoon’ op at. Dit was voor Britt niet zo ‘gewoon.’
Twee jaar later ging ze weer naar Zuid-Afrika en zag dat er kinderen rondlopen zonder kleren en schoenen; ze zag mensen wonen in huisjes van karton en plastic. Britt besefte op dat moment nog veel helderder dat zij voortaan kinderen in Zuid-Afrika wilde gaan helpen.


Toen ze voor de tweede keer terugkwam van haar vakantie in Zuid-Afrika, begon ze onmiddellijk met geld inzamelen door allerlei acties, zoals koekjes bakken, auto’s wassen, honden uitlaten en op markten staan. Binnen twee jaar had ze ruim 13 duizend euro bij elkaar gewerkt. Dat motiveerde haar zodanig dat ze besloot meer structuur aan haar derdewereld-inspanningen te geven. Britt is namelijk van mening dat ieder kind in de wereld recht heeft op onderwijs, ook als dat kind ver weg van school woont of als ouders het onderwijs niet kunnen betalen. Dit is precies de doelstelling geworden van haar stichting, die ze in 2014 – ze was toen pas 16 jaar jong – oprichtte: de Stichting Britt Helpt.  Het verbeteren van het onderwijs in Zuid-Afrika is haar passie geworden én gebleven. Maar het is nog steeds puur vrijwilligerswerk!

Inmiddels heeft Britt met haar stichting een veelvoud aan geld opgehaald, is ze winnares geworden van de talentenshow van haar school, uitgeroepen tot ‘Wereldverbeteraar’ van het Jaar, heeft ze gesproken op TedXYouth en werd ze genomineerd voor Brabander van het Jaar.  
TED is een afkorting van Techniek, Entertainment en Design. Het is het bekendste event ter wereld over innovatie en inspiratie. Tijdens het event praten mensen in 18 minuten over hun “Idea Worth Sharing”; een idee dat de wereld kan veranderen of verbeteren. Iedere dag kijken miljoenen mensen naar deze TEDtalks via Internet of app.
Kortom: Britt heeft haar stichting bekendheid en een eigen gezicht gegeven. En dat heeft ze bereikt met een groot doorzettingsvermogen, door samen te werken en een goed team om haar heen te bouwen. Want ondertussen studeert ze ‘gewoon’ International Business and Management Studies. Het is haar droom de Stichting ooit zo ver uit te bouwen, dat ze er haar professionele derdewereldwerk van kan maken.

“Onze focus is volledig gericht op het verbeteren van onderwijs.”

Britt over haar stichting: “In onze strategie ligt onze focus volledig op het verbeteren van onderwijs in het Waterbergdistrict in de provincie Limpopo in Zuid-Afrika. Onderwijs valt vervolgens weer uiteen in drie verschillende type projecten. Allereerst focussen we ons op verbeteren van de toegang tot onderwijs. Is onderwijs bereikbaar voor alle kinderen tot minimaal het einde van de leerplichtige leeftijd en bij voorkeur ook nog in de jaren daarna? Hiertoe zijn projecten geïnitieerd die zich richten op het mogelijk maken van transport. Denk hierbij onder meer aan een schoolbus, vervoer voor educatieve schoolreizen, maar ook het kopen van schooluniformen, het verbeteren van bestaande overnachtingsfaciliteiten, het ondersteunen van kinderdagverblijven, waardoor oudere kinderen niet op jongere kinderen hoeven te passen, maar naar school kunnen en het voorkomen dat plattelandsscholen gesloten worden zonder dat een passend alternatief aanwezig is.”

Het tweede type project van de Stichting Britt Helpt is gericht op de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs zelf. Britt: “Hier valt te denken aan projecten zoals het aanschaffen van studiematerialen (tekstboeken, werkboeken etc.), het beschikbaar stellen van middelen voor bijspijker-programma’s voor zowel leraren als voor leerlingen, het bieden van mogelijkheden tot loopbaanoriëntatie, het bijdragen aan digitalisering en het inzetten van meer en goedgekwalificeerde leerkrachten.”

Verbetering van de leef- en leeromstandigheden

Het derde type project heeft als doel de verbetering van de leef- en leeromstandigheden. “Hieronder vallen projecten die meer infrastructureel van aard zijn, zoals het uitbreiden of renoveren van klaslokalen, het realiseren van overleg- en werkruimten voor leraren en leerlingen en het realiseren van sanitaire en overnachtingsfaciliteiten, de aanschaf van sportmaterialen en het bieden van permanente ondersteuning in de vorm van een conciërge voor het beheer en onderhoud van deze faciliteiten.”

“Wij willen ieder kind een eerlijke kans geven op onderwijs.”

Britt vertelt met veel passie over haar vrijwilligerswerk en haar stichting in een interview in het Eindhovens Dagblad: ”Wat je ziet bij de gezinnen die daar leven, is dat zij meer kinderen hebben. De ouders werken om het gezin te onderhouden en de broertjes en zusjes letten op elkaar. Daardoor kunnen zij niet naar school. Wij willen ieder kind een eerlijke kans geven op onderwijs.’’
Eén keer per jaar gaat ze naar Zuid-Afrika om het geld om te zetten in producten en diensten. “Wij kopen overigens ook alleen lokale producten en nemen lokale mensen aan. Zo kunnen we meteen de economie in Zuid-Afrika stimuleren.’’

Door de jaren heen zijn de stichting én de kinderen in Zuid-Afrika een groot deel van haar leven geworden. “Wij hebben het leven voor vierhonderd kinderen kunnen verbeteren. Ik geef zoveel om de mensen die daar wonen. Door de jaren heen zie je de kinderen natuurlijk ook opgroeien.’’
Ze heeft goed contact met de kinderen daar. Met trots geeft ze een voorbeeld: “We hadden een jongetje op school dat maar niet vooruit kwam. Uiteindelijk kwamen we erachter dat hij blind werd. Wij hebben hem toen meegenomen naar de dokter in de stad. Daar bleek dat zijn netvlies was beschadigd. Met een crèmepje en een bril hebben we het al kunnen oplossen. Door de dag heen bloeide hij op om, aan het eind van de dag, tegen mij aan in slaap te vallen. Daar doe je het voor.’’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten