De echo van Cor – Alles boven een miljard…
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Alles boven een miljard …..


Zoals elke week de cartoon als intro: wel grappig weer; een inbreker die medelijden heeft met zijn klanten vanwege de hoge energieprijzen. Dat is mooi, een moderne Robin Hood, alleen stelen van mensen die het kunnen missen. En dat zijn er helaas onder de gewone werkenden steeds minder! Alleen de allerrijksten zagen hun vermogen verdubbelen de laatste 2 jaar, daar moeten we toch eens serieus naar kijken hoe we dat oplossen.
Eerste voorstel: alles wat je boven een miljard euro privé bezit, terugbetalen aan de overheid. Meer voorstellen zijn welkom.

Als eerste onderwerp de natuur, steeds meer mensen worden lid van Natuurpunt (Vlaamse Natuurorganisatie) en dat is prima nieuws. Door corona hebben meer mensen de natuur ontdekt en ook hoe belangrijk het is om die te beschermen. Elk nadeel heb z’n voordeel!
Hier worden we wel vrolijk van, dus lieve mensen, meld je ook aan, het geeft een goed gevoel.

Een heel andere omgeving is die in Congo, maar daar komt ook Goed Nieuws vandaan! Onlangs is daar een baby laaglandgorilla geboren. Een ernstig bedreigde diersoort en hopelijk is met deze geboorte de ommekeer ingezet. Zo schattig en lief, zo’n kleine gorilla.
Maar problemen zijn er helaas met heel veel dieren en planten. Ik hoop dat we niet te laat zijn om nog het merendeel te kunnen behouden.

Zakken we nog een beetje verder af naar beneden dan komen we in Zuid–Afrika terecht en daar gaat men de hygiëne in ziekenhuizen aanpakken! En dat is echt wel nodig. Vaak is het in de toiletten erg vies en ook de waterkwaliteit laat ernstig te wensen over. Mooi dat men nu probeert daar structureel verbetering in te brengen, anders ben je net ‘genezen’ van een gebroken been en sterf je alsnog aan een bacteriële infectie, dat is wel erg zuur.

Weer terug naar België, in de gemeente Gavere (tussen Gent en Oudenaarde), verwarmt men een sportcomplex met het water van de Schelde. Met gebruik van een warmtepomp en het water wordt volgend jaar een en ander gerealiseerd. Goed Nieuws toch!

Van dit nieuws naar ‘van afval een groen product maken is een kleine stap. Het gebruik van (afval)biomassa dat vrijkomt bij de productie van olie voor de voedingsindustrie helpt de afhankelijkheid van eindige fossiele brandstoffen te verminderen. Het is geen makkelijk scheikundig verhaal (vind scheikunde nog steeds leuk) maar wel goed nieuws en dat is mooi.


Om dat te vieren zou je naar het Paradise City Festival in Steenokkerzeel kunnen gaan (in de buurt van Zaventem). En waarom? Dit festival is voor het tweede jaar op rij het ‘Groenste muziekfestival van het land’. Goed bezig allemaal dus.

Maar we hebben ook verdrietig nieuws, Lynn uit Deurne (Nederland, vlak bij Helmond) wordt langzaam doof en blind. Dat is toch super vervelend. Ze heeft de ziekte van ‘Usher 2A’. Ik had er nog nooit van gehoord. Om geld in te zamelen voor onderzoek (allemaal geven dus!) loopt ze samen met oma hard op Zandvoort.  De organisatie van de Zandvoort Circuit Run heeft dit jaar deze ziekte uitgekozen als een goed doel. Mooi initiatief. Ik hoop dat voor Lynn het onderzoekstraject snel tot oplossingen/behandeling gaat resulteren.

Dan compleet ander nieuws: borstvoeding beschermt ook de moeder (ik kon geen ezelsbruggetje vinden).  Hoe mooi is dat! Kindertjes blij en gezond en de moeder minder kans op hart- en vaatziekten. Dit is voordeel op voordeel. Zou moedermelk ook voor ‘niet moeder’-volwassenen gezond zijn? Is dit een rare vraag of is dit misschien de oplossing voor hart– en vaatziekten in de nabije toekomst ……!??

Wie in ieder geval een oplossing heeft voor een gezond leven is de Vlaamse professor Steven Vos. Hij heeft 500.000 euro ontvangen voor zijn praktijkgericht onderzoek naar een actieve en gezonde levensstijl. Hij is hoogleraar in Eindhoven aan de Technische Universiteit en Lector Move to Be aan de Fontys Sporthogeschool ook in Eindhoven. Zijn methode daagt iedereen uit om zelf met ideeën te komen en dat blijkt prima te werken. Chapeau!

Ook uit Eindhoven de slimme mouw. Daarmee kun je voelen wat iemand zegt. Super voor doven en slechthorenden! De mouw (om je onderarm) zet tekst om in trillingen en via deze trillingen communiceer je dus, ook in vreemde talen. Dat zou ik graag eens uitproberen, hoor zelf ook niet altijd even goed en luisteren al helemaal niet, zegt mijn echtgenote …….
Misschien dat het voor beide zaken helpt, laat maar komen die mouw!

Nog een ander medisch nieuwtje, de infraroodcamera die baby’s met apneu in de gaten houdt. Geweldige uitvinding weer. De kleintjes hebben zo veel minder last dan voorheen, superfijn voor de kleine mensjes.

Nog nieuws uit Kortrijk: gratis Covid zelftesten voor kwetsbare inwoners en schoolkinderen.  Niks mis mee. Samen krijgen we corona onder controle en zeker dus in Kortrijk. Een dikke voldoende voor die stad!

Dan het probleem van de komende 20 jaar: vacatures. Door de vergrijzing ontstaat een toenemend tekort aan arbeidskrachten. In de zorg, bij de politie, in de bouw en het onderwijs etc.  zal het voor veel problemen gaan zorgen de komende jaren. Daar had de overheid toch wel op moeten anticiperen naar mijn mening. De vergrijzing zagen we met ons allen wel aankomen. Ik heb geen kant en klare oplossing, behalve dan het hierheen halen van immigranten, robots en nóg meer automatiseren. Dat gaat echt een zware dobber worden en dat is zeker geen “Goed Nieuws”, net zomin als Corona.

Wat corona wél als voordeel heeft is minder criminaliteit en dat is wel prima nieuws!

Door alle regels zijn we meer thuis en dus minder kans op inbraken e.d., maar ondanks dat mag van mij covid wel afgelopen zijn. Ik ben er wel klaar mee.

Tot slot van deze week, met een klik op de knop kunnen studenten aan meer universiteiten vakken volgen. Studentmobiliteit heet het project en de TU Eindhoven, WUR Wageningen en UU en UMC Utrecht doen hieraan mee! Dat noem ik nog eens slim en goed nieuws voor de studenten. Zelf je eigen curriculum (leerplan) samenstellen zonder rompslomp. Hoe fijn is dat, dit verdient van mij de 10 van de week. Complimenten.

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten