Bierbrouwer zet zeewierextract in voor verbetering bodem en verkleining CO2-voetafdruk
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Swinkels Family Brewers

Swinkels Family Brewers, meer bekend als Bavaria Bierbrouwer in het Noord-Brabantse Lieshout en eigenaar van Palm Belgian Craft Brewers in Steenhuffel en Roeselare, start een proef met zeewierextract als biologische groeistimulant voor brouwgerst. Dit gebeurt na een eerste succesvolle test op het eigen gerstveld van Bavaria.  Op drie locaties wordt in totaal zes hectare brouwgerst bewerkt met de biostimulant, wat moet zorgen voor een toename van de opbrengst van de gerstoogst, dat waterverbruik minder wordt en de bodem meer CO2 opneemt en vastlegt. De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met mouterij Holland Malt, The Seaweed Company en twee agrariërs die zijn aangesloten bij het initiatief ‘Boer Bier Water’.

Eerder dit jaar zorgde een test met het gebruik van het zeewierextract op het gerstveld van de brouwer voor positieve resultaten. Reden om een grotere pilot uit te rollen: in samenwerking met twee boeren in de buurt van de Lieshoutse brouwerij wordt in totaal zes hectare brouwgerst besproeid met het natuurlijke zeewierextract. Door middel van vochtmeters in de bodem en het afnemen van bodemmonsters worden de resultaten van de pilot constant gemonitord. De biostimulant moet ervoor zorgen dat de aarde rijker wordt en meer koolstof kan opnemen, de weerstand van de gerst tegen plantziektes wordt vergroot en er minder water nodig is om de gerst te telen.

Nieuwe stap in circulariteitsambitie

Marthijn Junggeburth, manager duurzaamheid bij Swinkels Family Brewers, vertelt erover: “Bij ons familiebedrijf denken we niet in jaren, maar in generaties. Daarom is het voor ons belangrijk om te denken aan de lange termijn en te investeren in duurzame initiatieven. De eerste test met The Seaweed Company op ons eigen gerstveld was veelbelovend en maakte dat we de pilot graag verder uitrolden. Zo kwamen we uit bij twee boeren die al jarenlang brouwgerst voor ons telen. Ik ben heel blij dat we samen deze pilot aangaan en samen kijken of we een verschil kunnen maken. Het gebruik van deze bio groeistimulant kan onze CO2-voetafdruk verkleinen en daarmee een bijdrage leveren aan onze circulariteitsambitie.”

Theo Vilier is één van de boeren die deelneemt aan de pilot: “We zien dat jarenlange intensieve landbouw onze gronden heeft uitgeput met voor de planten belangrijke mineralen en we voor onze oogst meer afhankelijk zijn van chemische middelen. Dat willen we graag veranderen, maar daarin zijn we nog zoekende. Vanuit ‘Boer Bier Water’ werken we al jarenlang samen met Swinkels Family Brewers. Binnen dit project kijken we onder meer naar initiatieven waarmee we de kwaliteit van de bodem en van het grondwater verbeteren. Deze pilot sluit daar naadloos op aan. Hopelijk kunnen we door het gebruik van TopHealth Plants de verschillende elementen in de bodem beter in balans krijgen, waardoor onze brouwgerst minder gevoelig wordt voor ziekten. De kennis vanuit Swinkels Family Brewers en de betrokkenheid vanuit The Seaweed Company geeft ons veel vertrouwen in deze pilot.”

Joost Wouters van The Seaweed Company: “Zeewier heeft veel waardevolle toepassingen die bijdragen aan de gezondheid van gewassen en de bodem, en we kijken er naar uit om samen met Swinkels Family Brewers grote stappen te zetten op duurzame agricultuur en daarmee impact te realiseren op het vlak van CO2-reductie. We begeleiden de agrariërs door regelmatig testen uit te voeren op hun bodem en gewassen.”
Mogelijke verbetering voor de hele keten

Als de resultaten van de pilot gunstig uitvallen zou dit de circulariteitsdoelstellingen van Holland Malt verder ondersteunen. De mouterij heeft een centrale plaats in de keten van gerst naar bier en de CO2-voetafdruk van mout en bier wordt voor een belangrijk deel ook door de teelt van gerst bepaald. Teelt van brouwgerst met deze biostimulant zou dus een mogelijke verbetering voor de hele keten zijn.

Minder water nodig om de gerst te laten groeien

TopHealth Plants is een biostimulant van The Seaweed Company die uit verschillende organische extracten bestaat, waarvan het grootste gedeelte zeewier. Het bevat alle essentiële planthormonen die de plant nodig heeft, waardoor de plant deze niet zelf hoeft te produceren en het de plant helpt sneller te groeien en meer opbrengst te genereren. TopHealth Plants helpt de bodem meer organische koolstof op te nemen dan synthetische kunstmest, waarmee extra CO2 wordt vastgelegd in de bodem. Daarnaast vergroot het de weerbaarheid van de plant tegen factoren als droogte, vorst, overstromingen en ziekteverwekkers en verhoogt het de watervasthoudende capaciteit van de bodem. Hierdoor is er minder water nodig om de brouwgerst te laten groeien.

Boer Bier Water

Het project ‘Boer Bier Water’ van Bavaria is in 2014 begonnen. Het is een samenwerking die Swinkels Family Brewers is aangegaan met de gemeente Laarbeek, de Waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO, Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en Rabobank. De brouwersfamilie ziet het project als een gezamenlijke noodzaak: water dat gebruikt is voor het schoonmaken van brouwketels en statiegeldflessen in het eigen afvalwaterzuiveringssysteem filteren en vervolgens herverdelen onder de boeren in de buurt van de brouwerij. Zo kunnen zij het grondwaterpeil op hun landbouwgronden reguleren en hun gewassen beter telen. Naast het grondwater, richt het project zich ook op het telen van brouwgerst. Verder werken de boeren ook aan een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en verhogen ze het organische stofgehalte van de bodem, onder meer door aanvoer van compost.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten