De echo van Cor – Belgen moppen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Belgen moppen

Als start weer de cartoon. Ook deze keer weer leuk over de werkende Belgen die sinds de pandemie meer werkgeluk ervaren, al zal het waarschijnlijk niet altijd en overal zo worden ervaren. Maar toch wel bijzonder, die uitkomst, omdat heel veel mensen zich natuurlijk minder happy zullen voelen met de coronasituatie. Maar werken (al is het online) in een groter geheel (met collega’s dus) blijkt toch positief te zijn voor veel mensen. Wat ik hoor is dat de afwisseling het fijnste is: af en toe thuis en af en toe op het werk.  Maar dat is natuurlijk lang niet voor iedereen weggelegd en zoals het er nu uitziet lijkt de pandemie bijna voorbij gelukkig, dus ik ben wel benieuwd hoe de werksituatie er dan uit komt te zien. Zal wel de gulden middenweg zijn, we blijven in Nederland-Polderland polderen.

Verder ziet Lieke in India dat het qua afvalstromen daar ook de goede kant op gaat. Door de Waste Warriors is er meer aandacht voor het afvalprobleem, wordt er meer afval opgeruimd, meer plastic gerecycled en meer voorlichting gegeven. Belangrijk werk dus en dus Goed Nieuws.

Dan meer lokaal in Nederland en wel in het Noord-Brabantse Lieshout. Zeewierextract voor bodemverbetering en biologische groeistimulant voor brouwgerst. Toename van de oogst, minder waterverbruik en de bodem neemt meer CO2 op. Dat noem ik nog eens een slim idee, hoe kom je erop in godsnaam!? En bijkomend groot voordeel: ook nog eens een overheerlijk biertje wordt er gebrouwen. Daar kan ik niks verkeerd over schrijven, goed gedaan familie Swinkels!

Dan weer verder weg naar Afrika, daar zie dat Omikron snel minder wordt. Hier krijgen we gelukkig ook versoepelingen, omdat het de goede kant op lijkt te gaan. Daar word ik heel erg blij van. Hopelijk blijven we voorlopig van een nieuwe pandemie verlost.

Maar in Afrika zijn er natuurlijk veel meer problemen en daar helpt Britt uit Gemert (bij Helmond) een handje bij en dat al vanaf haar 14de. Hoe betrokken ben je dan als je dat op die leeftijd al inziet, namelijk geld inzamelen voor goed onderwijs en goede leefomstandigheden. Dus, lieve mensen, als je nog wat kunt missen, geef aan ‘Stichting Britt helpt’ en ondersteun ook ‘Goed Nieuws’, zodat we dit mooie nieuws kunnen blijven brengen a.u.b.

Dan weer naar België, een poëzietocht in Brugge. Meer dan 20 kilometer wandelen of fietsen langs gedichten op de ramen van huizen. Dat is ook een echt leuk idee. Zo breng je de dichtkunst dichter bij de mensen in huis, hoe poëtisch is dat!

Blijven we nog even in België, maar wel voor iets heel anders! De eerste buikwand- transplantatie in België en wel in Leuven. En wel voor patiënten die tegelijk een nieuwe maag, lever, pancreas en dunne darm krijgen. Ik ga me dit operatieproces niet visualiseren, maar als patiënt ben je er natuurlijk heel blij mee. Erg knap hoor.

En er is nog meer Goed Nieuws uit mijn buurland:
een laatste nieuwe studie van Charlotte Cambier aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel) toont aan dat duurzaam bouwen goedkoper kan zijn dan klassiek bouwen. Dat heeft ze goed gedaan die Charlotte. Hergebruik van materialen, slim de ruimtes indelen (alvast rekening houden met toekomstig gebruik) enz. en je bent qua footprint (CO2 gebruik) beter af. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid en zo is het!

En het houdt niet op deze week. Als klap op de vuurpijl wordt er in België heel veel bos aangeplant met de doelstelling 4000 ha in 2024. Dat is erg mooi nieuws!

Daarnaast blijkt uit een studie van KPMG dat de elektrische auto definitief doorbreekt in België. Ook dat gaat dus de goede kant op. Ik verwacht na al dit goede nieuws dat de moppen over Belgen door Nederlanders snel verleden tijd zullen zijn …!?

Dan een paar berichten uit Noord-Brabant:
als eerste uit Eindhoven. Duurzaam perspectief bieden aan financiële zelfstandigheid van kinderen. Het zijn dure woorden van de overheid, maar het idee is om voorzieningen voor kansarme kinderen voortaan allemaal via Stichting Leergeld te laten lopen. Minder rompslomp voor de ouders en kinderen en uiteindelijk meer geld door minder bureaucratie. Ik hoop (het klinkt duur, maar ook goed) dat het er voor de kinderen beter op wordt!

Ook in de regio Eindhoven: grote gezondheidsinstellingen en gemeenten gaan samenwerken aan de Green Deal Zorg. Goede zorg en toch aandacht voor het milieu. Daar kan niemand op tegen zijn, maar samenwerken moet dan niet betekenen dat allerlei projectbegeleiders de zakken vullen.

Tot slot in deze regio: schapen beschermen is wolven beschermen. Door middel van schrikdraad en fladderlinten wil men het vee beschermen en zo ook de wolf die dan op zoek gaat naar een andere prooi (geen mensen hoop ik, maar een konijn of een zielig hertje) waardoor de onrust door de wolf minder wordt. Het zou kunnen werken, alleen in een dichtbevolkt landje (mensen én dieren én vee) als Nederland is het lastig om dit soort zaken te voorkomen, althans ik ben daar bang voor.

Tot slot voor deze week: gevangenissen in het groen, beter voor de gevangenen, minder gewelddadig gedrag en zelfbeschadiging. Dit blijkt uit onderzoek in Engeland, maar bereikbaarheid en veiligheid (denk aan Robin Hood) is ook belangrijk. En bezoek, de afstand mag niet te gek worden, speelt natuurlijk ook een rol. Al met al geen gemakkelijk vraagstuk dat vraagt om afweging van belangen voor alle betrokkenen wat dan uiteindelijk de beste locatie voor de toekomst moet zijn. Voor mij geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dat betekent, zorg voor goede scholen, goede jeugdzorg, ouders die hun verantwoordelijkheid nemen zodat de jeugd er niet terecht komt! Enne…omdat het een Engels onderzoek is, zeg ik: weg met Boris en John Cleese aan de macht.

Beste Lezers, tot volgende week.
Steun Goed Nieuws!
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten