Luchtvaart en milieugroepen slaan handen ineen voor schonere brandstof
bron: IPS - Afbeelding van Kranich17 via Pixabay

Vier vliegtuigmaatschappijen en milieuorganisaties zetten samen hun schouders onder de ontwikkeling van schonere brandstoffen in de EU. Ze pleiten voor een sterke wetgeving om de transitie te versnellen.

Doorgaans staan milieu- en klimaatorganisaties lijnrecht tegenover de luchtvaartsector, maar nu pleiten ze in een gemeenschappelijke verklaring voor cruciale Europese wetgeving voor schonere biobrandstoffen in de luchtvaart. Het gaat om milieukoepel Transport & Environment (T&E) en maatschappijen Air France-KLM, EasyJet, Ryanair en DHL.

De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving, ook bekend als ReFuelEU, om de overschakeling op hernieuwbare brandstoffen in de luchtvaart te versnellen. Tot nog toe hinkt de luchtvaart in de energietransitie immers ver achterop bij andere sectoren zoals het wegverkeer of de stroomproductie.

Ambitieuze doelstellingen

Het nieuwe gemeenschappelijke initiatief vraagt de Commissie om sterke wetgeving, die voedselgewassen uitsluit voor de productie van biobrandstoffen. De organisaties en luchtvaartmaatschappijen vragen ook ambitieuze doelstellingen voor e-kerosine, financiële steun voor de teelt van gewassen voor biobrandstoffen en de oprichting van een Europese industriële alliantie rond biobrandstoffen.

Het voorstel van de Commissie wordt momenteel onderzocht door de lidstaten en het Europees Parlement, een proces dat nog zeker maanden in beslag zal nemen.

Voor de pandemie was de luchtvaart een snel groeiende bron van uitstoot, goed voor 4 procent van de totale Europese emissies. Milieuverenigingen ijveren daarom al jaren voor een sterk wettelijk kader om de ontwikkeling en het gebruik van schonere brandstoffen te versnellen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten