Ouderinitiatief: eigen sleutel voor jongvolwassen kinderen met een beperking
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; fotoStichting Eigen Sleutel

Ouders die het initiatief nemen om hun kinderen met een beperking een eigen plek te geven in een eigen omgeving. Helmy Steenbakkers uit Schijndel en Linda Foolen uit Sint-Oedenrode hebben dit bijna voor elkaar. Beiden zijn moeder van jongvolwassen kinderen met autisme en een gemiddeld tot hoog IQ die behoefte hebben aan 24-uurs begeleiding. Helmy en Linda richtten de Stichting Eigen Sleutel hiervoor op. Met de gemeente en de woningbouwvereniging zijn ze tot een akkoord gekomen voor de bouw van 20 appartementen aan het Kapittelhof in hartje Sint-Oedenrode (Noord-Brabant).

Helmy: “Wij willen deze jongvolwassenen een eigen sleutel geven voor een appartement waardoor ze zelfstandig kunnen wonen in een veilige omgeving”. Linda: “Maar het is ook een eigen sleutel die verbinding geeft met anderen en het geeft hen de sleutel tot een nieuwe toekomst”. 
De naam van de stichting, Eigen Sleutel, is heel bewust door beide moeders bedacht. Ze leggen de metafoor uit: “Een eigen sleutel draai je zelf om, soms met hulp als het te zwaar is of het te moeilijk wordt. Is deze sleutel omgedraaid, kom je in verschillende ruimtes, waarin je verdere stappen kunt zetten. Je kiest (samen met begeleiding) jouw richting om zo stappen te maken in je leven.”

‘Gewoon waar het kan, bijzonder waar het nodig is.’

‘Gewoon waar het kan, bijzonder waar het nodig is’.
Deze ene eenvoudige, maar ook bijzondere zin, verwoordt de woonmissie van de stichting van Helmy en Linda. “Wonen”, zeggen ze, “betekent in de eerste plaats een ‘thuis’ hebben. Een omgeving waar men zich op zijn gemak voelt, geaccepteerd en gewaardeerd wordt en de noodzakelijke geborgenheid en warmte vindt. Een plek waar men zelf vorm en inhoud aan geeft, van waaruit ervaringen kunnen worden opgedaan en waar men zich wezenlijk thuis voelt.”

Iedere bewoner van de Stichting Eigen Sleutel heeft een eigen appartement waarin alle voorzieningen, zoals zitkamer met keukenblok, twee slaapkamers, een douche, een toilet, en een interne en externe berging zijn. De individuele appartementen hebben een eigen voordeur en er is ook een centrale voordeur van het appartementencomplex. Er is een gezamenlijke ruimte waarin men elkaar kan ontmoeten en waarbinnen sociale activiteiten kunnen plaatsvinden. Hulphonden zijn toegestaan ook in de gezamenlijke ruimte, met werktuig en aan de lijn. De woningen en gezamenlijke ruimte zijn rolstoeltoegankelijk en in de gezamenlijke ruimte komt een invalidetoilet.

De voorbestemde locatie in Sint-Oedenrode is in het centrum waar alle faciliteiten op loopafstand aanwezig zijn. Ook het openbaar vervoer is op loopafstand te bereiken.

Hoogbegaafd maar ook zwaar autistisch

Sem (23) woont nog bij zijn moeder Helmy in Schijndel. Hij speelt graag de originele versie van Pokémon en heeft zichzelf op die manier de Japanse taal eigen gemaakt. Sanne (20), heeft een eigen huisje in de tuin van haar ouders in Sint-Oedenrode. Zij schrijft een boek op haar computer. Allebei zijn ze hoogbegaafd, maar ze kampen ook met een zware autistische stoornis.

Voor Sem en Sanne is het tijd voor een volgende stap. “Daar is iedereen wel aan toe”, vertellen   beide moeders aan het Eindhovens Dagblad. “Door het onvermogen van onze kinderen om zich in een ander in te leven, kunnen ze heel dominant zijn”, aldus Linda. “Mijn andere kinderen namen geen vrienden meer mee naar huis. Want Sanne wilde altijd meespelen en alles moest dan op haar manier; zij vertelde precies wat de anderen moesten doen. En nu wil ze heel graag zoveel mogelijk zelf doen. Maar omdat ze zó gevoelig is voor prikkels, raakt ze snel in de war en lukt het niet. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat ze zichzelf kon aankleden. Leren tandenpoetsen was een drama. Ze krijgt nu drie keer in de week begeleiding, maar dat is niet genoeg. We maken ons zorgen of ze wel gezond eet en op tijd doucht.”

Sem heeft dagbesteding. Maar nu even niet. ,”Hij zit in zak en as, omdat zijn hulphond vorige week is ingeslapen”, vertelt zijn moeder Helmy. ”We willen geld inzamelen voor een nieuwe hulphond, want zonder durft Sem de deur niet uit.”

“Gebaat bij een prikkelarme omgeving.”

De twee moeders hebben zich goed laten informeren door bestaande ouderinitiatieven in Asten en Rosmalen. Voor de 24-uursbegeleiding in hun project in Sint-Oedenrode hebben ze contact gelegd met Fittin van de stichting Prisma. Fittin begeleidt ouderinitiatieven die zelf huisvesting en zorg willen regelen. Deze instantie zorgt voor een gedragsdeskundige die beoordeelt of een kandidaat-bewoner ook in de groep past. “Die selectie willen wij niet zelf doen”, zegt Linda. En Helmy: “Voorwaarde is wel dat er sprake is van autisme. Onze doelgroep is gebaat bij een prikkelarme omgeving. Dat is ook het mooie van de gekozen locatie: dicht bij de gezellige Markt in Sint-Oedenrode, maar als je het straatje inloopt, kom je in een oase van rust vlakbij de Dommel.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten