Nieuwe techniek: actieve koolstof om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Waterschap Aa en Maas

Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Aa en Maas in Oijen (Noord-Brabant) komt een grote silo die gevuld gaat worden met actieve koolstof. Met deze koolstof, beter bekent als Norit – een bekend middel tegen diarree – kan twee keer zoveel medicijnresten uit het afvalwater worden verwijderd dan nu het geval is. De officiële afkorting voor de techniek is PACAS, wat staat voor Powdered Activated Carbon in Activated Sludge. Het is voor het eerst dat de PACAS-techniek in Noord-Brabant wordt toegepast en het is de tweede plek in Nederland waar zo’n installatie wordt gebouwd.

De bacteriën die bij de zuiveringsinstallatie worden gebruikt om het afvalwater schoon te ‘eten’, krijgen dus hulp van een stokoud middeltje tegen diarree. “De bacteriën die wij tot nu toe al jaren gebruiken om het rioolwater schoon te maken, komen bij medicijnresten niet verder dan een afbraak van dertig tot veertig procent”, zegt technoloog Rob van de Sande van het waterschap. “Met een nieuwe installatie en koolstof komen we tot een verdubbeling.”

Medicijnresten in rioolwater zijn een steeds grotere bron van zorg. De resten komen na zuivering terecht in rivieren, waar ze de hormoonhuishouding van vissen kunnen verstoren. Bovendien zijn er waterleidingmaatschappijen die stroomafwaarts drinkwater produceren uit oppervlaktewater. In het geval van de Maas, waar het in Oijen gezuiverde water uiteindelijk in terecht komt, zijn dat de waterleveranciers Evides en Dunea. Van de Sande: ,,Zij zuiveren het water natuurlijk zodanig dat alle vervuiling eruit gaat, maar je kunt zoiets natuurlijk beter bij de bron aanpakken.” De verwachting is ook dat de regels hierover in de nabije toekomst zullen worden aangescherpt.

Als de PACAS-installatie komende zomer in gebruik wordt gesteld, zal ook de hoeveelheid afval van de zuivering toenemen. Als het actieve kool verzadigd is, dan wordt het samen met de overtollige bacteriën afgevoerd naar een verbrandingsoven.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten