De echo van Cor – Beste wetenschappers, geloof me nou eindelijk …
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Beste wetenschappers, geloof me nou eindelijk …

De cartoon: Omikron weg uit Afrika en nu volop in Europa en dus ook in Nederland en België. Maar het lijkt toch langzaam de goede kant op te gaan, volop besmettingen maar relatief weinig ziekenhuisopnames vooralsnog. Hopelijk is het over een goede maand beheersbaar en kunnen we weer ‘normaal’ doen. Voor Brabanders heel belangrijk met carnaval in het vooruitzicht, maar dat feest vieren-zoals-het-hoort zal nog wel een brug te ver zijn. Voor mij niet zo erg, mits het leven voor de rest maar de goede kant op blijft gaan, want dat is pas echt belangrijk!

Waar het ook de goede kant mee op gaat: de tijgers in hun normale verspreidingsgebied, gelukkig maar. Een verdubbeling (was 3200) in aantal sinds 2010 was de doelstelling en dat is gelukt. Nu maar hopen dat het zo blijft en liever nog meer.  Dit jaar vanaf 1 februari wordt dit gevierd (dankzij het WWF) met het maanjaar van de tijger. Nu de rest van de bedreigde diersoorten nog …

Om in de dierenwereld te blijven komen we uit bij de kikker en om precies te zijn de poten. Voor een kikker best wel een belangrijke ledemaat (voor mensen trouwens ook) en nu zijn slimmeriken erin geslaagd een verloren poot door middel van een medicijnencocktail weer te laten aangroeien. Het duurt effe (1,5 jaar) maar dan heb je ook wat. Super cocktailtje toch!? Nu nog bij onze soortgenoten. Daar zouden we toch veel ongemak en leed mee besparen. Nog afgezien van de kosten, maar …bedenk ik me nu…. de medicijnmaffia zal wel exorbitante prijzen rekenen, dus geen besparing helaas.

Nog meer dieren- en plantennieuws en wel uit de Mekong delta: 200 nieuwe soorten (dieren en planten) zijn er ontdekt. En ook een nieuwe apensoort: de Popa-Langoer, herkenbaar aan lichtvormige cirkels rond de ogen. Goed Nieuws dus. Google maar eens, echt een schattig aapje, leuker dan die andere stoute aap uit Noord-Vietnam …

Tot slot uit de ‘dierenwereld ‘de visnetten. Visnetten met ledverlichting verminderen de bijvangst van o.a. haaien, roggen en zeeschildpadden met bijna 95 %. Dat noem ik nou Goed Nieuws! Maar, zoals al vaker gezegd, ga vissen kweken op het land en stop met de vangst op zee!! Daar bereik je mee dat het leven in zeeën en oceanen niet nog verder achteruit holt. Misschien ben ik te ambitieus wat dat betreft.

Over natuur gesproken, het blijkt dat groene schoolpleinen beter zijn voor de natuur en ook kinderen gezonder en gelukkiger maken. Planten, moestuin, paddenpoel, modderkeuken en boomstammen (sommige moeders zullen er misschien weer niet blij mee zijn?) zorgen ervoor dat de kinderen zich prettiger voelen en meer betrokken zijn bij de natuur. Waar wachten we nog op, schoolbesturen en gemeentes? Ga aan de slag!

Om bij de kinderen te blijven, het leesplezier onder kinderen moet groter worden.

Een initiatief van DPG Media en Stichting Collectieve Propaganda Nederlandse Boek (had van mij een andere naam mogen zijn). Met titels als ‘Donald Duck”, ‘Tina’ en ‘Zo zit dat’ wordt een promotiecampagne ingezet om dat te bewerkstelligen.  Goede zaak. Gelukkig lezen mijn kleinkinderen wel graag, familietrekje, maar stimuleren is altijd goed (voor lezen tenminste).

Voor kinderen met autisme hebben studenten van de universiteit Gent speciaal buitenmeubilair (voor op school) ontworpen. Goed Nieuws dus, prikkelarm en tegelijkertijd stimulerend, stootvast (voor iedereen goed) en interactief. Mooi dat het geregeld wordt. Snel op alle scholen in Nederland en België graag, want het is belangrijk voor deze groep kinderen.

Dan de kleine Pia, ze krijgt een speciaal elektrisch autootje op maat vanwege een ernstige spierziekte, hoe fijn is dat! Door veel lieve mensen (sponsoring) krijgt ze al speciale medicatie voor haar ziekte en nu ook nog een eigen vervoermiddel, omdat goed lopen nog een brug te ver is. Dit dankzij ‘Go Baby Go’. Maaarr …. , dit soort autootjes zouden eigenlijk gesponsord moeten worden door de grote autojongens! Dus … kom op CEO ‘s!

Wat nog meer deze week? Duurzaamheid, volgens de CEO van Philips is dat de enige weg vooruit. Daar ben ik het – en hopelijk velen met mij – volledig mee eens! Zo moet het! Vaak gaat het over dit onderwerp, dus misschien wordt het wereldwijd eindelijk een keer standaard.

Wel goed milieunieuws? Waterstof uit bananenschillen, maar hoeveel bananen moeten we dan eten om een auto te laten rijden!?  Beste wetenschappers, geen biobrandstoffen meer a.u.b.! Zoek andere oplossingen. Hier redden we het niet mee. Geloof me nou eindelijk!

Zeker een goed bericht is dat met kunstmatige intelligentie via een oogscan valt af te leiden of iemand een verhoogde kans heeft op hartfalen. Zelfs bij de opticien wordt dit in de toekomst mogelijk. Hoe slim is dat. Echt geweldig en dit scheelt misschien wel zorgkosten, want voorkomen is beter dan genezen.
Komt wel goed met onze zorg door alle slimmigheidjes! Niks zo slim als ‘ne mens, want ‘as ge ouwer wordt kreide vanalles behalve hoar en taand’ (haren en tanden)!

Ook nog ‘zorgnieuws’ uit Tilburg: gratis uitgiftepunten voor menstruatieproducten! Dit voor mensen die dit zelf moeilijk kunnen betalen. Prima zaak, begrijp wel dat het een eenmalig subsidie is en dat is geen best nieuws. In Helmond kennen we voor inwoners met armoede ‘Super Sociaal’. Dat is voor mensen met een kleine beurs een winkel voor eerste levensbehoeften tegen minimale vergoeding, het hele jaar door. Gesubsidieerd door de gemeente! Dat is altijd Goed Nieuws voor de minima, waarvan er helaas ook in Helmond nog te veel zijn.

Tot slot: Vlamingen worden Bekende Nederlanders door de bestrijding van coronabesmettingen, namelijk Marc van Ranst (viroloog) en Bert Blocken (hoogleraar bouwfysica). Samen trekken zij op om betere ventilatie te regelen op scholen. Betere ventilatie met de juiste apparaten zou enorm schelen in het aantal besmettingen en daarom komt er een proef op 100 scholen. 50 in België en 50 in Nederland en dat zou uiteindelijk moeten resulteren in bevestiging van het feit dat goede ventilatie het aantal besmettingen volop drukt. En … op korte termijn veel geld, want zelftesten op school is ook erg duur. Drie weken testen is vergelijkbaar met het installeren van de luchtreinigers qua kosten. Dus hoe snel wil je geld verdienen? Complimenten voor onze zuiderburen en bovendien zijn het niet zulke ‘lulhannesen’ als vele van onze mediageile virologen.

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.
p.s.
Steun Goed Nieuws a.u.b.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten