Al half miljard vaccins geschonken aan ontwikkelingslanden
bron: IPS - Afbeelding van Mufid Majnun via Pixabay

Rijke landen hebben al meer dan een half miljard covid-vaccins gedoneerd aan 105 ontwikkelingslanden via het Covax-initiatief. Dat is bijna de helft van de 1,1 miljard vaccins die via Covax worden verdeeld.

Covax, een wereldwijd fonds voor covid-19-vaccins, werd in april 2020 opgericht als een alliantie van 184 landen en stichtingen om honderden miljoenen vaccins te verkrijgen en te verdelen over landen in het Zuiden. Het idee daarbij was dat één groep landen de verdeling faciliteert, zodat armere bevolkingsgroepen gratis kunnen worden ingeënt.

Pas in april 2021 werden de eerste vaccins gedoneerd. Negen maanden later ronden de donaties de kaap van een half miljard. België en Nederland zijn bij de 31 donorlanden. 

45 procent voor Afrika

De donaties spelen een cruciale rol in de inspanningen van Covax om alle landen toegang te geven tot vaccins. Ze vormen bijna de helft van de 1,1 miljard vaccins die al via Covax zijn verdeeld. Het overgrote deel is bestemd voor ontwikkelingslanden, zo’n 45 procent ging naar Afrika. 

De mijlpaal is een belangrijke opsteker voor Covax, dat aanvankelijk veel moeite had om zijn doelstellingen te halen. In 2021 werd amper de helft van de beoogde vaccins geleverd. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten