De echo van Cor – De medicijnjongens moeten ook hun steentje bijdragen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

De medicijnjongens moeten ook hun steentje bijdragen

Zoals vanouds de cartoon. De tijger in het plaatje mag echt niet klagen. In real life zou een heerlijk stukje vlees meer de waarheid benaderen, maar het idee is prima toch.

We gaan verder met CowForme, waarin Franse, Waalse en Vlaamse partners de krachten bundelen om werkzoekenden kennis te laten maken met de melkveehouderij. Mooi initiatief, maar iedereen zoekt goed personeel, dus heb ik er een beetje een hard hoofd in, ook gezien de veganistische trend van de laatste tijd, zeker onder de jeugd.
Maar niet geschoten is altijd mis, behalve voor de tijger dan …

Dan een andere diersoort, de miljoenpoot. Er is door een 6-jarig Belgisch jongetje een voor België nieuwe populatie ontdekt: de smalle haakpoot. Dat lijkt me lastig lopen voor het diertje, maar wel knap van zo’n manneke om dit te ontdekken en ook nog eens te rapporteren. Slim hoor.

En meteen door naar de plantenwereld en wel bomen in dit geval. Ruim 150.000 worden er geplant in Noord-Brabant, minder CO2 en meer biodiversiteit. Super dus. Staatsbosbeheer neemt 100.000 bomen voor haar rekening en de Brabantse Milieufederatie, Brabants landschap en IVN 57.000.  Goed geregeld wat mij betreft. Maar wel stoppen met de biobrandstof, anders zijn we al die voordelen weer zo kwijt en dat moeten we niet willen toch ….

Meer natuurnieuws uit Brabant, waterschap Aa en Maas investeert de komende 6 jaar 700 miljoen (370 miljoen meer dan vorige periode) om droge voeten te houden en extreme droogte te bestrijden. Goede zaak, alleen hadden we eerder moeten beginnen met de maatregelen tegen de opwarming van moeder aarde! Dan was dit misschien wel niet nodig geweest. Regeren is vooruitzien, Rutte 4!!! En biobrandstof gaan we dus zeker niet promoten.

Komen we meteen op de biobrandstoffen voor de luchtvaart. Verzin iets anders, een slim alternatief, geen bomen kappen om te vliegen! Laten we beginnen met minder vliegen, pak de trein of de fiets. Dat vind ik voorlopig een beter idee, ontdek hoe mooi je eigen Land is.

We blijven nog even in Noord-Brabant, en wel met een nieuwe techniek om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. Actieve koolstof (bekend als Norit, tegen diarree) gaat daarbij de ‘normale’ bacteriën helpen om het water beter schoon te krijgen. Prima zaak dus, maar ook hier weer geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Lever je oude medicijnen in in plaats van door het toilet te spoelen en gebruik minder medicatie sowieso! De medicijngiganten moeten ons minder afhankelijk ervan maken en zorgen dat ze beter afbreekbaar zijn en niet alleen maar aan de centjes denken!

Om bij medicatie te blijven, er is een doorbraak in migraine-onderzoek en dat opent de deur naar nieuwe behandelingen. Het aantal genetische risicofactoren is door dit onderzoek verdrievoudigd tot 123 risico’s om precies te zijn. Geen simpele zaak dus, maar hoe meer je weet, hoe beter uiteindelijk de behandeling kan worden gedaan. Hopen dat het uiteindelijk goede resultaten geboekt worden, want migraine is zeer zeker geen pretje.

En tot slot in de medicijnwereld: rijke landen hebben al een half miljard vaccins geschonken aan ontwikkelingslanden. Prima, maar veel te weinig en de medicijnjongens moeten ook hun steentje bijdragen! Ze hebben megawinsten, dus laat je niet kennen en doneer voor het welzijn van de hele wereld.

Nog effe wat meer milieuberichten, 1 op de 10 verkochte auto’s in de EU is elektrisch. Mooi nieuws (ik rijd zelf ook elektrisch, zoals al verteld). Voor iedereen die weinig kilometers maakt echt prima te doen, goede planning en klaar is Kees. Maar er komen betere alternatieven, dat is zeker. Ook eerder al besproken: waterstof gaat het worden volgens mij (ook eerder al besproken). Heb een en ander gezien op de Automotive Campus in Helmond. Daar heb ik wel mijn hoop op gevestigd met als tussenpaus de auto’s van Light Year. Een auto met zonnecellen die dus met een beetje redelijk weer veel verder komt op een acculading! Jammer dat ze niet in Nederland gebouwd gaan worden, VDL had misschien nog wel een plekje …?

Dan meteen door naar energietransitie op postcodeniveau. De zogenaamde “Warmtewijzer” laat door middel van postcode zien welke aardgasvrije oplossingen er zijn in je woonbuurt in Eindhoven. Meedenken met je inwoners heet dat. Dat zouden meer mensen moeten doen (volgens de commercial en ondergetekende) en dan gaat het niet over cup a soup.

Hoog tijd voor cultuur en wel in Brussel waar men ook meedenkt met haar bevolking. Daar worden de komende jaren 150 ateliers gecreëerd voor kunstenaars, want velen van hen hebben vaak geen fatsoenlijke ruimte voor hun artistieke werkzaamheden. Nu is Brussel internationaal gezien een culturele hotspot, dus is dit een welkome voorziening en ook goed voor de aantrekkingskracht van de mooie stad. Wel wat centjes afpakken van al die overbetaalde (door alle aftrek- en bonusregelingen) EU-ambtenaren. Kunnen we die gebruiken om de allerarmsten wat extra’s te geven.

Tot slot voor deze week een bericht uit Sint-Oedenrode en Schijndel in Noord– Brabant: Stichting Eigen Sleutel. Twee moeders van jongvolwassenen met autisme en een gemiddeld tot hoog IQ hebben deze stichting opgericht. In samenwerking met de gemeente en de woningbouwvereniging worden 20 appartementen gerealiseerd voor deze groep jongeren. Ieder een eigen appartement, een eigen sleutel, maar wel ook gezamenlijke ruimtes voor sociale ontmoetingen, ook hulphonden zijn er toegestaan en volledig geschikt voor rolstoelen. Gelukkig weer een voorbeeld van meedenken, ook voor een kleine groep jonge mensen met een beperking. Goed gedaan Helmy en Linda (de twee moeders dus), maar ook de gemeente Meijerijstad (waartoe Sint-Oedenrode behoort) en de woningbouwvereniging. Weer eens een keer de 10 punten waard!

Graag tot volgende week.
Steun Goed Nieuws.

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten