Erkenning voor de beste gezondheidszorg in ziekenhuizen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Het Amphia Borstcentrum in Breda en de afdeling Maag-Darm-Leverziekten (MDL) van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn als topklinische functies opgenomen in het STZ-topklinisch zorgregister. STZ staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Dit betekent dat de zorg die de artsen op deze afdelingen bieden tot de beste zorg van Nederland behoort. Om opgenomen te worden in het Topklinisch Zorgregister wordt de geboden zorg beoordeeld door een toetsingscommissie, die bestaat uit medische experts, medisch specialisten en patiëntenverenigingen. Het gaat in alle gevallen om zorg voor complexe aandoeningen.

Het Borstcentrum is een afdeling die zich volledig heeft gespecialiseerd in borstkankerzorg. Patiënten die verwezen worden naar het centrum, krijgen binnen 1 werkdag een afspraak op de afdeling Borstonderzoek en direct na het mammografisch onderzoek de uitslag. Meer dan 80% van de patiënten kan vervolgens gerustgesteld naar huis. Als er een biopsie heeft plaatsgevonden of meer onderzoek noodzakelijk is, wordt de patiënt aansluitend door de chirurg of verpleegkundig specialist gezien. Zo wordt de patiënt zo efficiënt mogelijk geholpen en blijven de wachttijden kort.

Belangrijke rol in de gezondheidszorg

Amphia en het Catharina Ziekenhuis zijn zogenaamde STZ-ziekenhuizen. Met dit keurmerk laten ze zien dat zij op het gebied van topklinische zorg een belangrijke rol vervullen in de Nederlandse gezondheidszorg. Topklinische patiëntenzorg is een belangrijk en onderscheidend onderdeel van het zorgaanbod van de STZ-ziekenhuizen. Om al deze functies binnen de diverse ziekenhuizen vast te leggen, is het STZ-topklinisch zorgregister ontwikkeld. Hierin zijn de verschillende onderdelen van deze zorg beschreven en in kaart gebracht.
Elzevier Weekblad laat elk jaar een meting verrichten waarbij wordt gekeken naar alle publiek beschikbare informatie over de kwaliteit van zorg. Alle algemene ziekenhuizen, acht universitaire centra en 94 klinieken werden onderzocht. Ook bij dit onderzoek kwam het Borstcentrum van het Amphia ziekenhuis als ‘winnaar’ uit de bus.
Tot nu toe heeft Amphia 11 topklinische functies, waaronder het Borstcentrum, Longoncologie, (intensieve) Hematologie en het MS-centrum.

‘Vriendelijke’ voedingssonde: niet uit de neus en niet zichtbaar

De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in het plaatsen van zogenoemde PEG-sondes. De afkorting PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dit is een voedingssonde die met behulp van een endoscoop (flexibele slang), door de huid in de maag wordt geplaatst.
Patiënten die langer dan vier tot zes weken sondevoeding nodig hebben, komen in aanmerking voor zo’n sonde. Het voordeel van zo’n voedingssonde is dat deze niet hinderlijk uit de neus komt en niet zichtbaar is, omdat die onder de kleding, direct op de huid gedragen kan worden. Het slangetje is dikker dan de voedingssondes die via de neus worden ingebracht. Hierdoor raakt de PEG-sonde minder snel verstopt. Bij een goede verzorging kan de PEG-sonde jarenlang worden gebruikt.

Ook het Catharina Kanker Instituut, het Obesitascentrum en het HIV-behandelcentrum zijn opgenomen in het Topklinisch Zorgregister. Net als de afdelingen Gynaecologische oncologie, Vaatchirurgie, Gynaecologie (endometriose), Neurologie, Crohn & Colitis centrum (MDL) en Urologie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten