Eerste emissievrije mouterij ter wereld
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Swinkels Family Brewers

Holland Malt, eigendom van de Brabantse Royal Swinkels Family Brewers (beter bekend als Bavaria) is begonnen met de realisatie van een emissievrije mouterij in Eemshaven in de provincie Groningen. Door een nieuw, innovatief warmtesysteem maakt de Lieshoutse brouwer voor het moutproces niet langer gebruik van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor schadelijke uitstoot zorgen. Hiermee zet de mouterij een grote stap in haar energietransitie. Vanaf 2024 is het systeem dat voor deze transitie moet zorgen volledig operationeel. Het is de eerste emissievrije mouterij in de wereld.

Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan reduceert de mouterij haar CO2-uitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. Brabander Jos Jennissen, CEO van Holland Malt in Groningen, licht toe: “Mout is één van de belangrijkste ingrediënten van bier. Het moutproces is een energie-intensief proces, met name voor het drogen van het mout is veel warmte nodig. Warmte die nu wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. En met name daar zien we kans om te verduurzamen.”
De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van warmtepompen. De CEO: “De restwarmte uit ons droogproces vangen we af op 23 graden en kunnen we met de warmtepomp opwaarderen naar de benodigde 85 graden. Zo kunnen we het hergebruiken voor een volgend droogproces. De inzet van de warmtepomp levert een energiebesparing van 67% op. Het warmtesysteem moet natuurlijk wel voorzien worden van energie. De energie die we daarvoor nog nodig hebben, halen we volledig uit duurzame energiebronnen zoals wind-, en zonne-energie. Zo besparen we eerst, om vervolgens te verduurzamen.”

“Samen het verschil maken.”

“We kunnen er niet omheen dat we als industrie andere keuzes moeten gaan maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij kiezen ervoor een bijdrage te leveren door een emissievrij moutproces neer te zetten. De stappen die wij hierin zetten, kunnen ook weer als inspiratie dienen voor andere bedrijven. Zo kunnen we samen een verschil maken”, aldus Jos.
De stap van Holland Malt ligt in lijn met de circulariteitsambitie van moederbedrijf Royal Swinkels Family Brewers om het bedrijf circulair door te geven. CEO Jennissen: “Als familiebedrijf denken we niet in jaren, maar in generaties. We willen ons bedrijf nog mooier doorgeven. Daarom werken we continu aan slimmer en duurzamer ondernemen. De vervolgstap van Holland Malt is dat we verder gaan kijken dan ons eigen moutproces en onderzoeken hoe we de keten verder kunnen verduurzamen.”
“Goed voorbeeld voor de rest van de wereld.”

Dit duurzaamheidsproject van Holland Malt is mede tot stand gekomen door samenwerking met de provincie Groningen, Groningen Seaport, RWE Technology International en de Nederlandse overheid.
IJzebrand Rijzebol, gedeputeerde van de provincie Groningen: “Op deze duurzame ontwikkeling in Eemshaven zijn we ontzettend trots. De industrie moet vergroenen en het initiatief van Holland Malt is daarin een belangrijke stap. Als provincie Groningen steunen we dit graag. Daarnaast is het ook een goed voorbeeld voor de rest van de wereld. Samen werken we aan een groene, toekomstbestendige industrie.”

Ook de eerste grote klanten (brouwers) hebben zich aangesloten bij dit project en investeren daarmee in de verduurzaming van de keten. Vanaf 2024 nemen zij 100% emissievrij geproduceerd mout af van de mouterij in Eemshaven.

Een opstap om het gehele bedrijf circulair te maken

Volgens topman Peer Swinkels van moederbedrijf Royal Swinkels Family Brewers is de verduurzaming bij Holland Malt een opstap om het hele bedrijf circulair te maken. Dat wil zeggen dat alle grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden en er geen afval meer bestaat. “Dat is een ongelofelijke uitdaging en vergt op elke locatie weer andere oplossingen. Zo zijn we in Lieshout begonnen met een proef om brandstof uit ijzerpoeder te halen.”

Royal Swinkels Family Brewers is in Vlaanderen gevestigd met Palm Belgian Craft Brewers in Steenhuffel en Roeselare.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten