“Niet meer die focus op wat je hebt, maar op wat je doet met je leven”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Butterfly Effect

De ontstaansgeschiedenis van de Bossche onderneming ‘Butterfly Effect” van de 45-jarige Bosschenaar Stijn van Kreij begint bij Zorgcentrum Cello in het Noord-Brabantse Rosmalen. Hij werkte er in 2018 als innovatiemanager toen de eerste drie woningen voor vrijwilligers op deze zorglocatie werden geplaatst waar 200 mensen met een beperking wonen. Op basis van de enthousiaste reacties van zowel vrijwilligers als cliënten besloot Stijn toen het concept verder uit te werken met als doel overal in Nederland bruisende zorggemeenschappen te bouwen waar vrijwilligers het verschil maken. En het is hem inmiddels aardig gelukt. Op verschillende locaties in Noord-Brabant wonen mensen met een beperking samen met vrijwilligers die actief bijdragen aan de zorggemeenschap.  Op deze manier slaat Butterfly Effect twee vliegen in één klap, namelijk de krapte op de woningmarkt en het tekort aan zorgpersoneel.

Het bedrijf schrijft op zijn website dat het gelooft in de waarde van natuurlijke verbindingen tussen mensen mét en zonder zorgvraag. ‘Door huisjes te verhuren aan vrijwilligers bouwen wij aan bruisende gemeenschappen voor jong en oud. Stijn “Wij geloven in een wereld waarin mensen met en zonder beperking op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn.”
Butterfly zoekt en vindt vrijwilligers op basis van talent en interesse, geeft ze op de zorglocatie een betaalbaar dak boven het hoofd en verbindt ze als zorgmedewerker met de verstandelijk gehandicapte bewoners. Als vrijwilligers dragen ze actief bij aan de zorggemeenschap: samen boodschappen doen of koken tot samenwerken in de tuin, om daarna een lekker kopje koffie met elkaar te drinken.

“Van bezit naar beleving.”

In drie jaar tijd zijn er al volgens de filosofie van Stijn locaties gerealiseerd of staan ze op stapel, zoals Landpark Assisië in Biezenmortel, Het Rijtven in Deurne, Daniel de Brouwerpark in Tilburg, Annahof in Schijndel en De Binkchorst in Rosmalen. Aan het Brabants Dagblad licht Stijn zijn succesvolle filosofie enthousiast toe, want er is opvallend veel belangstelling van de zijde van vrijwilligers om een woning te huren op zorglocaties en daar ook als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken.
“Natuurlijk hadden we van tevoren geen idee hoeveel interesse er zou zijn. Misschien waren tien huisjes voor Zorgcentrum Assisië wel veel te veel. Maar we kregen 130 aanmeldingen. Het zijn net zulke krankzinnige aantallen als die je soms hoort op de kijkdag van een gewild koophuis. Maar bij ons zitten er zelfs complete motivatiebrieven bij, zo enthousiast zijn sommigen over deze manier van samen werken en wonen.”

Volgens Stijn bewijst de grote belangstelling dat er behoefte is aan ‘zijn’ concept. In dienst van Zorgorganisatie Cello zag hij in 2018 al hoe enthousiast familieleden en vrienden van cliënten zijn om een handje te helpen. “Maar toch bleef er altijd een zekere afstand, omdat je buitenstaander blijft, slechts even op bezoek. Tegelijkertijd zag hij toen ook het concept van tiny houses op de markt verschijnen. En deze duurzaam gebouwde huisjes van pakweg 50 vierkante meter passen precies in de beweging ‘van bezit naar beleving.’ Stijn: “Niet meer die focus op wat je hebt, maar op wat je doet met je leven”.

Sterke gerenommeerde geldschieters

Inmiddels wordt Butterfly Effect ondersteund door vier krachtige en gerenommeerde geldschieters, t.w. de provincie, de Triodos Bank, het Anton Jurgens Fonds en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Zij lenen een bedrag aan Butterfly dat met de huuropbrengst van de kleine huizen wordt terugbetaald. De woningen blijven dus altijd onder de sociale huurgrens.

Er komen dit jaar nog huisjes in Wijbosch en Deurne. Tot en met 2024 wil Butterfly Effect het liefst vertienvoudigen. “Het concept is natuurlijk geen hogere wiskunde”, verklapt Stijn, “maar nog wel zo nieuw dat zorginstellingen en gemeenten nog enigszins terughoudend zijn. Als we straks op steeds meer plekken laten zien hoe het werkt, verwacht ik dat er vanuit het hele land interesse zal ontstaan.”

Butterfly effect: kleine momenten met grote gevolgen

“Want of je als nieuwe bewoners nou met een cliënt gaat fietsen of een middag meedraait in een kantine, zo’n bijdrage is hartstikke waardevol, want een cliënt krijgt er een-op-een aandacht en als vrijwilliger heb je die dag echt een verschil gemaakt.”
Zo ontstaan in Stijns’ hart en ogen bijzondere kleine momenten die grote effecten hebben, ook wel het butterfly-effect genoemd. Vandaar de naam van zijn bedrijf.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten