“Iedereen in onze samenleving moet kunnen meedoen.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Sterk door Werk

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is het vinden en het houden van werk vaak lastig. Uit onderzoek blijkt dat zij drie tot vier keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Terwijl ook bekend is dat werken het herstel kan bevorderen. Mensen met een psychische aandoening willen door te werken graag meedoen. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat ze een baan houden of gemakkelijk weer werk vinden. Er is lang gedacht dat werk helemaal niet goed zou zijn bij psychische problemen. Inmiddels is duidelijk dat passend werk ook een medicijn kan zijn.

Daarom hebben regionale partijen in oostelijk Noord-Brabant de handen ineengeslagen met als doel in 2023 elk jaar minstens 100 mensen met psychische kwetsbaarheid gezamenlijk duurzaam naar werk te begeleiden in de regio. Daarvoor hebben de gemeente Helmond en de Peelgemeenten samen met het UWV, GGZ en Arbeidsbemiddelaar Senzer een regionaal convenant ‘Sterk door Werk’ gesloten.

Wethouder Erik de Vries van Sociale Zaken in Helmond licht toe: “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in onze samenleving kan meedoen. Ook mensen voor wie dat minder vanzelfsprekend is, zoals psychisch kwetsbaren. Met wat extra aandacht en begeleiding kunnen zij vaak prima aan het werk. Dat is fijn voor henzelf omdat het structuur, dagritme en waardering geeft. En het is goed voor het bedrijfsleven omdat het extra werknemers oplevert in een krappe arbeidsmarkt. Een win-win situatie dus”.

Werkkansen van psychisch kwetsbaren vergroten

Ruim 2300 mensen met een bijstandsuitkeringen (40% van het totaal) en naar schatting 1 op de 12 mensen in de regio Helmond-De Peel zijn psychisch kwetsbaar. Het vinden en behouden van werk kan voor hen lastig zijn. Na twee succesvolle praktijkprojecten hebben de partijen hun samenwerking bekrachtigd in het regionale convenant ‘Sterk door Werk’.

Deze regionale overeenkomst sluit aan bij het landelijke convenant ‘Sterk door Werk’ en het arbeidsmarktbrede offensief ‘Perspectief op Werk’. Landelijk hebben veel partijen zich al gecommitteerd aan de ambitie om de werkkansen van psychisch kwetsbaren te vergroten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten