De echo van Cor – Waar houdt de techniek op?
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Waar houdt de techniek op?

Klaar voor carnaval?
Zo ja, dan fijne dagen gewenst!
Ik houd het, ondanks de opgeheven beperkingen, nog even rustig. Lekker brunchen met een groepje vrienden, wijntje erbij en op tijd weer naar huis….

Dus door met de Goed Nieuws-cartoon. Die refereert deze week aan een Belgische uitvinding om door middel van fluorescentie (bestralen met licht van een bepaalde golflengte) te bepalen hoeveel microplastics er zich in het water bevinden. En ook hoe groot de deeltjes zijn en welke soort plastic. Dat is nog eens handig. Alleen jammer dat het nodig is …Sherlock Holmes zou dat niet lukken, verwacht ik, met alleen een vergrootglas.

Gaan we meteen verder met nog meer licht! Een studente (Margo van Onderbergen, onthoud die naam!) in Antwerpen heeft een boek bedacht dat licht geeft in het donker. Kinderen worden graag voorgelezen (vroeger ook gedaan met mijn dochter, mijn kleinkinderen vertel ik uit de losse pols verhalen) en moeten ook vaak nog wennen aan /of zijn bang in het donker. De ideale combi: een lichtgevend boek over monsters waar je niet bang voor hoeft te zijn! Super gedaan Margo, jij gaat ons nog vaker verrassen, denk ik.

Blijven we nog even in Anvers, wetenschappers daar hebben bewezen dat probioticagoed werken tegen puistjes en acne. Het was nóg mooier nieuws geweest als ze dat ontdekt hadden in mijn jonge jaren…… Maar goed ik heb ook dat overleefd.

Maar ik blijf zeggen: niks zo slim als ‘ne mens! Dat zijn ze ook in Gent waar een nieuwe strategie voor behandeling van astmapatiënten is gelanceerd. Ik haal er alleen niet uit wat die strategie is. Of ben ik niet zo slim??

Blijven we nog effe in de medische hoek, in de toekomst gaan medicijnen de basis vormen van de verschillende kankerbehandelingen. Goed nieuws in ieder geval, maar wel ingewikkeld! Medicatie die werkt op basis van een gekoppelde eiwitstructuur die verwordt tot een speciaal medicijn op basis van moleculaire lijm. Over een aantal jaren is het er – als het goed is – en kunnen we kanker nog veel beter behandelen. Mooi toch!

Nog meer medisch nieuws: het Amphia Borstcentrum in Breda en de maag, darm en leverafdeling van het Catharina Ziekenhuis zijn opgenomen in het STZ – topklinische zorgregister. Dat wil zeggen: de afdelingen van deze ziekenhuizen bieden de beste zorg op dat gebied. Mooi dat ze deze promotie gemaakt hebben en ze gaan het dus druk krijgen, die afdelingen, geloof maar…

En mocht de behandeling in een ziekenhuis afgerond zijn, dan blijkt dat thuis herstellen in combinatie met thuismonitoring erg goed werkt. Thuis smaakt de koffie inderdaad het beste en ben je dus beter op je gemak. En met de juiste zorg in je vertrouwde omgeving gaat het herstel sneller en bespaar je veel op het aantal ligdagen in het ziekenhuis. Goed nieuws dus: betere en goedkopere zorg en in de toekomst nog meer vernieuwing en automatisering om ook de kosten in de hand te houden!

En een nieuw doktersrecept is ‘Natuur’. Meer tijd doorbrengen in de buitenlucht! Artsen zetten meer in op levensstijladvies waarbij een aantal momenten per week in de buitenlucht wonderen doet, blijkt uit studies.  Zeker voor patiënten met bijvoorbeeld spanningsklachten (en daar kun je veel ellende door krijgen) is het een welkom medicijn en zeker als je ook nog Goed Nieuws leest …

Tot slot in het medische blo: een WHO–vaccinhub in Zuid-Afrika, de basis voor zelfredzaamheid in dit continent! Lokaal vaccins produceren (voor Covid en het zal helaas niet de laatste pandemie zijn) is natuurlijk geweldig nieuws op allerlei gebied. De vaccinatiegraad (is er maar 10 %) moet drastisch omhoog en daarnaast is het goed voor de werkgelegenheid, opleidingsniveau etc. etc. Chapeau!!

Dan naar wat milieunieuwtjes: Bavaria (bierbrouwer uit Lieshout) bouwt de eerste emissievrije mouterij ter wereld. Goed geregeld en dus geen gewetensbezwaren meer als je een biertje drinkt…

Knap staaltje werk in Noord–Brabant, waar ook (in Eindhoven) 40 woningen gebouwd in balans met de natuur en we hebben zojuist gelezen dat dat goed voor je is en zeker ook voor de omgeving. Top dus.

Ook goed voor het milieu is de verkoop van elektrische auto’s. Die is wereldwijd verdubbeld. Ook goed voor je omgeving, al blijf ik inzetten op waterstof voor de nabije toekomst!

Volgens wetenschappers zijn de klimaatdoelen van Parijs nog steeds haalbaar door alle ontwikkelingen, zoals voorafgaande voorbeelden ook al aangeven, maar er is nog veel werk te verrichten. En hoe minder opwarming hoe beter, anders moeten we steeds meer gebruik gaan maken van een nieuw rekenmodel dat de impact van extreem weer beter kan voorspellen. En dat moeten we natuurlijk zien te voorkomen. Drie stormen in een week met 500 miljoen schade is wel genoeg, lijkt me.Door naar de studenten van de TU Eindhoven en de Radboud universiteit, ze gaan helpen met de experimentele lancering van een raket met een nieuw navigatiesysteem. Meer dan 10 keer nauwkeuriger dan GPS en 1000 keer gemeten per seconde. Hoe knap is dat en handig als je een raketje ergens een paar miljoen kilometer hier vandaan wil laten landen… Ongelooflijk eigenlijk als je er goed over nadenkt. Waar houdt de techniek op?

Als je dan het verhaal van Lieke over verveelplekken leest, die in tegenstelling tot het vorige onderwerp juist de creatieve kant stimuleren. Een koe met twee verschillende kleuren geverfde hoorns, hoe leuk is dat! Of heerlijk gedachteloos schommelen in de natuur met een prachtig uitzicht. Dan ontstaan de beste en grappigste en creatiefste ideeën en zeker ook belangrijk om een spanningsloos moment te hebben.

Dan totaal iets anders: homogenezingen strafbaar (3 jaar gevangenisstraf) voortaan in Nieuw-Zeeland. Kijk, daar zijn we blij mee. Alsof je geaardheid te genezen is, stelletje mafkezen! Ik ben blij dat Jacinda, de vrouwelijke premier van Nieuw-Zeeland, dat geregeld heeft, terwijl het hier nog steeds niet geregeld is. Schande! Misschien toch meer vrouwen aan de macht? Ik vind dat zij het geweldig goed doen, tenminste.

Ook geweldig ‘vrouwennieuws’ uit Vlaanderen en wel vanwege het koersen. Het prijzengeld voor de dames is het hetzelfde als voor de mannen in de Ronde van Vlaanderen. Deze keer een tien met een griffel voor de organisatie van de Ronde. Langzaam maar zeker gaat het in een aantal landen de goede kant op, gelukkig.
|
Lieve mensen, tot volgende week!

Groetjes van Cor.
Steun Goed Nieuws s.v.p.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten