Meer dan 500 ton voedseloverschotten verdeeld door Foodsavers Mechelen
bron: Stad Mechelen

Foodsavers Mechelen, opgestart vanuit het Interreg project FLAVOUR, haalde sinds februari 2020 ruim 500 ton verse en gezonde voedseloverschotten op om ze vervolgens uit te delen aan sociale organisaties en welzijnsorganisaties. Half februari stond de teller op 502.374 kilogram om precies te zijn. Op twee jaar tijd groeide het Foodsavers-project van Stad Mechelen en Ecoso uit tot een samenwerking tussen zeven steden en gemeenten in regio Rivierenland.
 

Schepen van sociale zaken en welzijn Gabriella De Francesco legt uit hoe het sociaal voedseldistributieplatform werkt: “Wekelijks wordt zo’n 7 tot 8 ton aan voedseloverschotten opgehaald op de veiling, bij groothandels, supermarkten, lokale handelaars en korteketenproducenten. Vers en gezond voedsel dat anders was weggegooid. Deze producten worden verdeeld over 65 organisaties en komen uiteindelijk terecht bij meer dan 3500 kwetsbare mensen. Op twee jaar tijd leverde dat een besparing op van 3 miljoen euro in de winkel en van 1600 ton CO₂ in de lucht. Deze mijlpaal is indrukwekkend en maakt mij bijzonder fier op onze warme, solidaire stad.”

Het team van Ecoso telt ondertussen zeven doelgroepmedewerkers en één trajectcoach.
“Bijzonder trots op deze resultaten, niet alleen met deze fantastische cijfers, ook op de tewerkstellings-, en opleidingskansen die we dankzij de samenwerking met Mechelen in dit project creëerden. Zo start één van onze medewerkers binnenkort als chauffeur in een regulier bedrijf! Circulair mensenwerk noemen we dat bij Ecoso. Wij zien uitbreiding hélemaal zitten en kijken ernaar uit om de werking van sociale kruidenier duurzaam verder te zetten en uit te breiden!”, glundert Leen Ardui, directeur bij Ecoso vzw.

En daarmee is het nog niet gedaan. Foodsavers Mechelen wil graag nog meer partnergemeenten rond zich verzamelen, wil ook samen met vrijwilligers een nieuwe sociale kruidenier uit de grond stampen en verhuist binnenkort tijdelijk naar een leegstaand pand op de Keerdoksite om vandaaruit zelf voedseloverschotten te verwerken tot soep enzovoort.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten