Met sportactiviteiten gehandicapten meer zelfvertrouwen bieden

De komende drie jaar verstrekt de provincie Noord-Brabant in totaal ruim € 90 duizend subsidie voor de gratis uitleen van sporthulpmiddelen aan mensen met een beperking of chronische aandoening. Sport is voor gehandicapten vaak een van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen. Op deze manier kunnen ze sporthulpmiddelen enkele maanden uitproberen.

Voor mensen met een beperking is het mogelijk om door middel van sportactiviteiten deel te nemen aan de samenleving. Dit helpt eenzaamheid tegengaan en draagt bij aan het zelfvertrouwen.
“Zo dragen we bij aan een vitaal en inclusief Brabant waarin sport en bewegen ook voor mensen met een beperking of chronische aandoening vanzelfsprekend is”, aldus provinciebestuurder Stijn Smeulders van onder meer Sport. “We willen Brabant graag voor zoveel mogelijk mensen een leuke en fijne plek laten zijn. Om te wonen, werken en bezoeken. Op deze manier leveren we daaraan bij. Door het verstrekken van subsidie blijft het in heel Brabant mogelijk om via ‘Uniek Sporten Uitleen’ een sportrolstoel of handbike te lenen om een sport uit te proberen.”

Laagdrempelig kennismaken met een sport

Uit onderzoek blijkt volgens de provincie dat de investering in een sporthulpmiddel zich vierenhalf keer terugverdient. Dat komt omdat mensen met een beperking dankzij een sporthulpmiddel wel kunnen voldoen aan de beweegrichtlijnen. Via ‘Uniek Sporten Uitleen’ kunnen deze mensen sporthulpmiddelen lenen. Zo kunnen ze laagdrempelig kennismaken met een sport en deze eerst uitproberen voordat ze een hulpmiddel aanschaffen. Veel mensen maken gebruik van deze mogelijkheid. De verwachting is dat in Brabant op deze manier ongeveer 50 hulpmiddelen jaarlijks kunnen worden uitgeleend.

Beweegcoaches geven advies en ondersteuning

Mensen met een beperking of aandoening die op zoek zijn naar een passende sport kunnen contact opnemen met ‘Uniek Sporten Brabant’. De beweegcoaches van deze instantie bieden iedereen met een beperking of chronische aandoening gratis ondersteuning bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit en kennen al het aangepaste sportaanbod in hun omgeving. Daarnaast ondersteunen ze ook bij andere beweegvragen, zoals het zoeken van een sportmaatje, het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten