Milieu- en sociale voorwaarden bij gunning van bouwkundige werkzaamheden aan gemeentelijke gebouwen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Aannemers die door middel van een aanbesteding in aanmerking wensen te komen voor bouwkundige werkzaamheden aan gemeentelijke gebouwen in Eindhoven moeten voortaan aan verschillende voorwaarden voldoen. Schilder- en dakwerkzaamheden bijvoorbeeld mogen alleen nog maar worden uitgevoerd door bedrijven die vooraf verklaren bij de uitvoering rekening te houden met het Schone Lucht Akkoord. Ze dienen zich te verplichten met zero-emissie bedrijfswagens en vrachtwagens naar het werk te rijden. Bovendien moeten de ondernemingen het beginsel van ‘social return’ in hun beleid toepassen. Dit houdt in dat ze meer werkgelegenheid moeten creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De gemeente heeft bewust gekozen een uitvraag op te stellen waarin de inschrijvers de verplichting hebben na 2025 met een zero-emissievoertuig naar de plaats van de werkzaamheden te komen. De gemeente heeft een matrix opgesteld, variërend van traditionele bedrijfswagens tot aan zero-emissievoertuigen, elektrisch, op waterstof of een (bak)fiets. Hoe duurzamer de inschrijving was, des te meer kans de inschrijver had om het werk te krijgen. Duurzaamheid is niet alleen maar te bepalen door de bedrijfswagens die de inschrijver hanteert, maar ook het aantal kilometers. Door in de matrix ook de afstanden mee te rekenen tot aan de grens van de gemeente, wordt de totale reductie van uitstoot in zijn geheel beschouwd. Daardoor maakten lokaal en regionaal gevestigde inschrijvers iets meer kans op het winnen van de aanbesteding.

Social Return (on Investment) (SROI)

Juist in een tijd waarin veel branches personeel tekortkomen, is opleiden en goede begeleiding door bedrijven zelf belangrijk om personeelstekorten in te lopen. Iedereen heeft namelijk talent; soms kan met bepaalde begeleiding of aanpak iemand een waardevolle werknemer worden in een bedrijf. Alle bedrijven krijgen van de gemeente Eindhoven de contracteis dat ze bij de gunning van een werk aan een gemeentelijk gebouw iets extra’s moeten doen op het gebied van social return, dus voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, boven op de standaardeisen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten