“Zieken die uitkijken op een groene omgeving herstellen sneller.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Woningcorporatie Trudo

De 44-jarige Brenda Swinkels uit het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode is uitgeroepen tot Greenfluencer 2021. Greenfluencer is een initiatief van uitgeverij NWST, de vakbladuitgeverij op gebied van groen in de openbare ruimte. Het vakblad doet dit om extra positieve aandacht te genereren voor groenprofessionals, die onze wereld vergroenen en verbeteren. Brenda is voorgedragen voor de titel vanwege haar goede werk in de voornamelijk mannelijke boomkwekerijwereld. ‘Ze draagt haar steentje bij aan het vergroenen van steden en gebouwen door de inrichting van de Eindhovense Trudo Toren en Wonder Woods in Utrecht. De kennis en praktijkervaringen die ze daarbij opdoet, deelt ze graag met de rest van de sector via webinars en presentaties’, aldus het vakblad.

Brenda zelf: “Kennis voor jezelf houden is de dood in de pot. Ik voel veel meer voor het delen. We hebben elkaar allemaal nodig, zeker in de hedendaagse markt, waarin je steeds meer specialistische en moeilijke projecten tegenkomt. Ik was al heel blij met de nominatie alleen, maar dat ik nu uiteindelijk ook met de prijs er vandoor ga, is ongelofelijk. Het is een hele eer. Ik heb een naam hoog te houden en ben nu ook echt verplicht dit ambassadeurschap uit te dragen. We zijn werkzaam in zo’n mooie branche, deze award helpt om dit te promoten.”

“Mensen die hun hoofd boven het groene maaiveld durven uit te steken.”

Eind 2021 presenteerde de uitgeverij voor de derde maal een shortlist van elf van de ‘dapperste en innovatiefste groenprofessionals’. ‘Mannen en vrouwen die hun hoofd boven het groene maaiveld durfden te steken, aldus de uitgeverij. ‘Vrouwen en mannen die voorop durven te lopen als het gaat om thema’s die ertoe doen. Die, met hun hoofd boven het groene maaiveld, verandering tot stand brengen. Want zeg nu zelf: of het nu gaat om klimaatproblematiek of gezondheidsproblematiek, groen is altijd een goed antwoord.’Het vakblad hanteerde bij de selectie de slogan van Steve Jobs: ‘Degenen die zo gek zijn te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het ook doen’. Op de shortlist reageerden bijna 2.500 mensen, waarvan het merendeel op Brenda stemde.

“Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de beheersing van het klimaat.”

In een interview met het Eindhovens Dagblad licht Brenda haar visie op de toepassing en importantie van groen toe: “Temperaturen stijgen en de neerslag wordt extremer. We zien ook langere periodes van droogte. En bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de beheersing van het klimaat. Vooral in stedelijke gebieden is groenbeplanting cruciaal, daar wordt het warmer dan op het platteland.”

Brenda Swinkels werkt al twintig jaar bij Van den Berk Boomkwekerij in Sint-Oedenrode. Zij stroomde door van de verkoop binnendienst naar de buitendienst en is inmiddels het aanspreekpunt voor het hele team. Naast haar werk verzorgt ze lezingen door het hele land. Zij deelt haar expertise en praktijkervaring met architecten, hoveniers, gemeenten en onderwijsinstellingen. “Bomen en struiken’, zegt ze, “verbeteren de luchtkwaliteit, brengen verkoeling, zorgen voor schaduw en verdampen water. Bovendien verfraaien ze de omgeving, waardoor mensen zich prettiger voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat zieken die uitkijken op een groene omgeving, sneller herstellen.”

70 Meter hoge woontoren bekleed met groen

Een wel zeer in het oog springend project van haar is de Trudo Toren op Strijp-S in Eindhoven, 70 meter hoge woontoren met daarin 125 sociale huurwoningen (zie foto). Brenda: “Ik dacht mee en adviseerde de Italiaanse architect Stefano Boeri over de invulling van het verticale groen. Boomsoorten dienen geschikt te zijn voor bakbeplanting. Hier op het bedrijf werden onder andere de veldesdoorn, krentenboom, kornoelje en sierkers voorbereid om te dienen als gevelgroen. Er staan bomen tussen van zes en zeven meter hoog.”
Een heel bijzonder gezicht kreeg de Trudo Toren daardoor. Doordat elke loft beschikt over een balkon met groenbakken, biedt de woontoren in totaal ruimte aan maar liefst 125 volwassen bomen, waarvan sommige tot 6,5 meter hoog kunnen groeien. In en aan de toren groeien en bloeien meer dan 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Al deze bomen, struiken en planten zijn op jaarbasis goed voor 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof. De bomen zijn al in 2018 bij Boomkwekerij Van den Berk in Sint-Oedenrode aangekocht. Daardoor konden de wortels alvast wennen aan de toekomstige omgeving in een kleinere ruimte. Alle bomen en planten zijn zorgvuldig geselecteerd dankzij een samenwerking van Brenda met Laura Gatti (Italiaanse botanist) en Dupré Groenprojecten en bomenkwekerij Van de Berk in Sint-Oedenrode. Vorig jaar in mei is het eerste vogelnestje in de bomen van de Trudo Toren gespot.

“De herwaardering voor bomen en groen groeit.”

Volgens Brenda groeit sinds enkele jaren de herwaardering voor bomen en groen. “Planologen, architecten en gemeenten, maar ook particulieren vinden groeninrichting steeds belangrijker. Dat is niet alleen in Nederland zo. Ik merk dat landen als Roemenië en Servië ook investeren in groen. Daar bevatten de steden veel beton en wordt de zonwarmte lang vastgehouden. De inwoners zijn ervan doordrongen dat bomen voor verkoeling en voor een betere leefomgeving zorgen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten