De echo van Cor – Ik ben erg blij voor Sofia uit Puerto Rico
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Ik ben erg blij voor Sofia uit Puerto Rico

Bij het schrijven van deze nabeschouwing op het goede nieuws moet ik er weer effe inkomen na de carnavalsdagen. Maar we hebben ons netjes gedragen, dus dat komt ook wel weer goed.
We gaan dus maar weer van start met de cartoon. Dit keer over een rekenmodel om extreem weer te voorspellen, wat nog niet helemaal perfect werkt. Ik vraag me af hoe nauwkeurig dit in de toekomst gaat lukken.  Zal tegenvallen, denk ik. Niets zo veranderlijk als het weer, toch!?

Verder blijkt dat de wereldburger van wegwerpplastic af wil. Verrassend genoeg lopen de mensen in Zuid-Amerika en China daarin voorop, terwijl je van Europa toch anders zou verwachten.  Heel apart, daar moeten we snel verandering in brengen, de tijd dringt!

Dan dichter bij huis en wel Eindhoven. De gemeente heeft De Wielewaal (het voormalige Philips-landgoed) gekocht om er een stadspark van te maken. Een park net zo groot als het Londense Hydepark en met 142 ha drie keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam. Daar zijn de Eindhovenaren vast heel blij mee en ik ook.

Blijven we in de buurt en wel in Best op het ‘Heerbeeck College’, sinds 2014 een Brainport School, waar jongeren leren onderzoeken en ondernemen. Met 21st skills (vaardigheden) leren een eigen onderneming opzetten en alles wat daarbij hoort, daar leer je echt iets van.
Slim, prima idee, alleen jammer dat de High Tech Campus met hoofdkantoren van o.m. NXP, Signify en Philips Nederland verkocht is aan een Amerikaanse investeerder die de kenniscampus weer heeft ondergebracht bij een staatsfonds in Singapore. Dat is dan weer niet zo slim, helaas.

Vlakbij en wel in Helmond en de Peelgemeenten (met dank aan wethouder De Vries van Helmond) zijn ze ook heel slim. Daar vindt men dat iedereen in onze samenleving mee moet kunnen doen en dat is natuurlijk ook zo. ‘Sterk door Werk’ heet dit project, dat mensen met een psychische kwetsbaarheid meer kans geeft op werk. Hoe mooi is dat! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ‘passend’ werk voor deze groep mensen (1 op de 12 mensen met een bijstandsuitkering) ook een medicijn kan zijn! Maar dat geldt voor nog veel meer mensen; werk doen dat je leuk vindt doe je met meer motivatie en plezier. Daar worden we allemaal vrolijker van, toch?!

Tot slot in Noord-Brabant het ‘Butterfly Effect’ met als missie niet meer de focus op wat je hebt maar op wat je doet met je leven. Waar komt dit initiatief op neer? Vrijwilligers laten wonen (in duurzame tiny houses) op zorglocaties voor mensen met een beperking. Met als gevolg dat je geen ‘buitenstaander’ meer bent en dus je ‘werk’ als vrijwilliger beter en met meer betrokkenheid kunt doen. Geweldig toch! Daar worden we allemaal beter van, echt een geweldig idee!  In mijn dorp Mierlo-Hout gaan we ook zulk een – weliswaar iets minder prestigieus – project doen, maar toch …Op de nieuwe locatie van Zorgcentrum Alphonsus in Helmond komen mensen met en zonder zorgbehoefte bij elkaar wonen met de bedoeling dat ‘gewone’ mensen diegenen met een zorgvraag (ouderen in dit geval) kunnen helpen. Mooi! Zomaar ook in Helmond, het wordt nog wel eens wat met die stad!!

Gaan we naar België en wel naar Mechelen waar de bijen ‘thuis komen’. Op vier verschillende plekken in de stad worden grote bijenhotels (echt veel kamers dus) geplaatst om het gebrek aan goede plekken voor bijen te compenseren. Op deze juist wel ideale plekken wordt zo de bijenpopulatie de gelegenheid gegeven zich optimaal te ontwikkelen. En dat is goed, want we hebben de bijen hard nodig in de toekomst om te zorgen dat we voldoende voedsel kunnen blijven produceren.

Dan door naar Kortrijk waar inwoners niet alleen inspraak hebben, maar dat zelfs ook de beste ideeën van de burgers uitgevoerd gaan worden. Dit met een burgerbudget van 100.000 euro, super! Het bedrag had wel iets hoger mogen zijn, maar ik moet niet gaan zeuren. Gewoon een keileuk idee van de gemeente; mag van mij op meer plaatsen. De Kortrijkzanen (aparte naam vind ik het) boffen maar met zo’n stadsbestuur.

Tot slot eindigen we met geweldig nieuws over een meisje met het syndroom van Down! Ze is model geworden bij ‘Victoria’s Secret’, een wereldberoemd lingeriemerk. En we gaan niet zeuren over marketingtrucs, hè, want het is gewoon toch ontzettend leuk voor Sofia uit Puerto Rico om model te zijn voor zo’n beroemd merk! Mij is het nooit gelukt (ik snap wel waarom) dus ik ben erg blij voor haar.

p.s.
Ik wil nog wel even zeggen dat ik hoop dat de oorlog in Oekraïne snel stopt en vooral naar tevredenheid van de inwoners afloopt en zeker niet van Poetin, want hij komt voor opname op de Goed Nieuwssite ‘never nooit’ in aanmerking!!

Groetjes weer van Cor.
Tot volgende week en steun dit keer maar Oekraïne i.p.v. Goed Nieuws!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten