Inwoners van de Kempen bouwen samen aan de opwekking van duurzame energie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Coöperatie Kempenstroom

Sinds 1 januari kunnen inwoners van de Noord-Brabantse Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Veldhoven lid worden van Coöperatie KempenStroom U.A. Hierdoor kunnen ze financieel deelnemen aan de verschillende projecten die KempenStroom lokaal gaat opzetten voor het opwekken van duurzame energie. Daarbij denkt de coöperatie aan het ontwikkelen, bouwen en beheren van grootschalige installaties, zoals zonnedaken, zonneparken en windmolens. De coöperatie vindt het erg belangrijk dat omwonenden van die locaties vanaf het begin nauw worden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe installaties én daar ook financieel van kunnen profiteren.

In Nederland is in 2019, in samenspraak met alle belanghebbende partijen en organisaties, het nationaal Klimaatakkoord opgesteld. Daarin zijn afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan. Het opwekken van duurzame energie is daar onderdeel van. Bij die ‘opwek’ dient ernaar gestreefd te worden dat 50% eigendom wordt van de lokale omgeving. Dus de betrokkenheid van inwoners van de Kempen bij o.m. de besluitvorming in gemeenten en bij de projectontwikkeling, met name de landschappelijke inpassing van de te bouwen installaties, is evident. Het is ook belangrijk, stelt de coöperatie, dat de gemaakte winsten in de regio blijven, om er maatschappelijke projecten in de omgeving van energie-installaties mee te financieren. Daarnaast wil KempenStroom ook nieuwe projecten ondersteunen die bijdragen aan de energietransitie en/of aan de verduurzaming van de leefomgeving.

Projecten die op stapel staan

In Reusel en Oirschot staan zonneparken op stapel die voor 50 procent lokaal eigendom worden. Voor het zonnepark in Reusel zijn drie projectontwikkelaars die met KempenStroom samenwerken. Het plan is om de aanleg volgend jaar te starten. In Oirschot is de vergunning voor een zonnepark in december 2021 aangevraagd. De aanleg van het park van ongeveer 15 hectare staat medio dit jaar gepland.
Het meest concreet is het project in Zandoerle. In tegenstelling tot de andere projecten wordt dit geheel door de leden van de coöperatie gefinancierd. Op de gebouwen van bedrijvencentrum De Hoeve komen zo’n 1200 zonnepanelen. Om die te financieren moeten 3600 KempenStroomDelen à 100 euro aan de man worden gebracht. Het is de bedoeling medio dit jaar met de realisatie te beginnen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten