Duizend kilometer groene wandelpaden die Vincent van Gogh doen herleven
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Van Gogh Nationaal Park

Het begin is gemaakt. De eerste Van Gogh Wandelroute, onderdeel van het grote Van Gogh Nationaal Park, is geopend. Natuurlijk in het Noord-Brabantse Nuenen waar de wereldberoemde schilder lange tijd heeft gewoond en gewerkt. Het plan is een netwerk van 1000 kilometer groene wandelpaden in Noord-Brabant te maken. De Van Gogh Wandelroute is een waardevolle aanvulling op de 435 kilometer lange Van Gogh Fietsroute dwars door Brabant, die de belangrijkste erfgoedlocaties en Van Gogh-monumenten met elkaar verbindt.

Even een opfrisser: Vincent van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19de eeuw. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het 19de -eeuwse impressionisme opvolgde. Van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Noord-Brabantse Zundert, woonde en werkte lange tijd in het Noord-Brabantse Nuenen en stierf 29 juli 1890 in Auvers-sur-0ise in Frankrijk. Vincent van Gogh is internationaal de bekendste Brabander. Hij heeft een kwart van zijn werk in Noord-Brabant gemaakt, er zijn bijna 40 erfgoedlocaties te vinden, zoals watermolens, pastorieën en kerktorens, die hij heeft geschilderd en ook het landschap dat hij schilderde kan in deze provincie nog worden beleefd.

Versterken van de biodiversiteit

De Van Gogh Wandelroute is de eerste uit een reeks van vijf, ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met andere partners in Van Gogh Nationaal Park (Van Gogh NP). Dit voorjaar worden nog vier andere routes gerealiseerd rondom Helvoirt, Tilburg, Zundert en Etten-Leur. Het is de start van de ambitieuze aanpak van de partners in Van Gogh NP om samen te bouwen aan een netwerk van 1000 kilometer wandelpaden over bestaande en nieuwe onverharde paden met bijzondere aandacht voor het versterken van de biodiversiteit. De Van Gogh Wandelroute is gemarkeerd in het landschap met Van Gogh NP-schildjes op de bekende wandelknooppuntpaaltjes. De wandelkaarten zijn te verkrijgen in Vincentre in Nuenen en via routesinbrabant.nl waar de route ook online staat voorzien van achtergrondinformatie.

Natuurbeleving door de ogen van Van Gogh

De pas geopende wandelroute van ongeveer 10 kilometer loopt vanuit het centrum van Nuenen via enkele bijzondere Van Gogh-monumenten door het gebied waar Van Gogh de inspiratie vond voor zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. Het is een afwisselend tracé in het door Vincent zo geliefde boerenland en het natuurgebied Nuenens Broek, waar Brabants Landschap zich inzet voor de bescherming van het cultuurhistorisch landschap met rijke flora en fauna. De nieuwe route dompelt de bezoeker onder in de natuur, zoals Van Gogh deze zag: populierenlandschappen, beekdalen, heide en akkers wisselen elkaar af. Uit de brieven van Vincent: “Het gaat mij hier in Brabant nogal wel, ten minste ik vind de natuur hier erg opwekkend. En het Brabant dat men gedroomd heeft, daar komt de werkelijkheid soms al heel digt bij.”

Duurzaam toerisme

Met de ontwikkeling van deze wandelroutes werkt VisitBrabant Routebureau voor Van Gogh NP aan een breder programma voor duurzaam toerisme. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien.

Van Gogh Nationaal Park

Op 30 maart 2020 – 30 maart is de geboortedag van Vincent van Gogh – hebben het Noord-Brabantse provinciebestuur samen met enkele Brabantse steden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven een masterplan ingediend bij de toenmalige minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om een gebied dat centraal ligt in Noord-Brabant tot in de steden aan te wijzen als Van Gogh Nationaal Park (Van Gogh NP).
Het moet het eerste Nationaal Park ‘nieuwe stijl’ in Nederland worden, met meerwaarde voor de natuur, de mensen en de regionale economie in Brabant. Die status zet het gebied namelijk extra op de kaart en kan het een krachtige motor worden voor verdere gebiedsontwikkeling.

Groen tot in de steden en dorpen

Het totale gebied van het Van Gogh NP beslaat zo‘n 120.000 ha, ongeveer een kwart van Brabant, met een uniek bekenlandschap als ruggengraat. Daarin liggen ruim 30.000 ha natuurgebieden, waarvan meer dan 7.000 ha Natura-2000 gebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina/Oisterwijkse Vennen en Bossen en het Vlijmens Ven/de Moerputten/het Bossche Broek, het Ulvenhoutse Bos en de Regte Heide en het Riels Laag. Deze natuur in combinatie met de erfgoedlocaties van Van Gogh, de waardevolle cultuurlandschappen zoals de Dommelvallei en de vele cultuurhistorische belangrijke plekken in dit kleinschalig mozaïeklandschap tot in de dorpen en tot in de steden, maakt dit gebied bijzonder.

De samenwerkende partners zetten zich in om ook maatschappelijke opgaven die in dit gebied spelen – zoals woningbouw, transitie van de landbouw, de energieopgave en de klimaatadaptatie – te realiseren en ook ten goede te laten komen aan de kwaliteit van het gebied. Dat betekent niet dat hier niets meer kan, maar dat zorgvuldig wordt afgewogen hoe en waar bepaalde ontwikkelingen het beste kunnen plaats vinden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten