Een bacterie als elektriciteitsgeleider?
bron: UAntwerpen

Wetenschappers aan UAntwerpen ontdekten dat de kabelbacterie elektriciteit geleidt – en nog geen klein beetje. Op 11 en 12 maart kan het brede publiek het baanbrekende onderzoek op het Antwerpse Operaplein zelf ontdekken.

Wetenschappelijk onderzoek biedt oneindig veel mogelijkheden en is essentieel om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Al te vaak blijft het helaas een ver-van-mijn-bedshow voor veel mensen. UAntwerpen wil de wetenschap uit die ivoren toren halen. “Wetenschapscommunicatie is een wezenlijk onderdeel van onze opdracht”, zegt rector Herman Van Goethem. “Wij willen wetenschap naar de maatschappij brengen, om jongeren zo te triggeren om mee de toekomst te bepalen.”

De straat op

En dus trekt de Antwerpse universiteit met haar wetenschappelijk onderzoek letterlijk de straat op. Prominent in beeld: de kabelbacterie. Op de zeebodem ontdekten onderzoekers van UAntwerpen namelijk centimeterslange bacteriën die een geleidend netwerk bevatten. Dat netwerk werkt een beetje zoals de koperen bedrading die onze elektriciteit geleidt. Dat de bacteriën elektriciteit nog veel beter geleiden dan pakweg silicium, het gangbare materiaal dat we vandaag in onze elektrische apparaten gebruiken, was een enorme verrassing.

“De bacterie laat andere biologische materialen, zoals eiwitten, koolhydraten, lipiden en nucleïnezuren, daarmee ver achter zich”, vertelt prof. Filip Meysman. “Dat ze elektriciteit geleiden, was nochtans moeilijk te bewijzen, want kabelbacteriën sterven van zodra ze blootgesteld worden aan lucht. Ons team ontwierp een piepkleine voltmeter waarmee we elektrische stroom in de kabelbacterie konden meten.”

Biologische bedrading

De ontdekking zou een grote stap vooruit kunnen zijn in de zoektocht naar biologisch afbreekbare elektronica, wat het probleem van elektronisch afval sterk zou kunnen terugdringen. “Misschien hebben we binnen een paar jaar medische implantaten of smartphones die zijn uitgerust met minuscule verbindingen van bacteriële origine”, zegt Meysman.

Op 11 en 12 maart, op het Operaplein in Antwerpen, en op 7 mei in Sint-Niklaas pakt UAntwerpen uit met een spectaculaire installatie van de kabelbacterie. De uitvergrote kabelbacterie geleidt elektriciteit naar een grote smartphone. Wanneer passanten die aanschakelen, leren ze op het scherm hoe de elektriciteit in onze smartphones in de toekomst zou kunnen worden geleid met behulp van kabelbacteriën.

Infodag UAntwerpen

Het onderzoek van Meysman en collega’s ligt volledig in lijn met ‘Bepaal mee de toekomst’, de baseline van UAntwerpen. Met de installatie wil de universiteit mensen laten kennismaken met de onvoorstelbare mogelijkheden van wetenschap, aan de buitenwereld tonen wat er allemaal gebeurt aan de universiteit en studiekiezers warm maken voor een wetenschappelijke opleiding, waarmee ze de toekomst kunnen bepalen. Op 12 maart kunnen geïnteresseerden aan UAntwerpen terecht voor een infodag.

Andere tot de verbeelding sprekende onderzoeken van UAntwerpen vind je op ontdek.uantwerpen.be.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten