De echo van Cor – De deegroller is gelukkig al lang naar de kringloop
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

De deegroller is gelukkig al lang naar de kringloop

De cartoon, die is weer leuk deze week. Zelfs bij de bijen (onmisbaar weten we) is het niet anders dan in de meeste huishoudens! Te laat thuis en de deegroller wordt ter hand genomen. Gelukkig heeft mijn echtgenote die al lang geleden naar de kringloop gedaan. Elkaar de ruimte geven hoort er ook bij. (PS: 42 jaar getrouwd vandaag).

Beginnen we met het recyclen van batterijen. Een nieuwe manier is gevonden om branden (gebeurt heel vaak) te voorkomen hierbij! Shredderen in een zoutoplossing. Klinkt niet erg milieuvriendelijk als je het mij vraagt, maar in een overgangsperiode naar een alternatief voor accu’s (in auto’s in ieder geval) misschien wel prima!? Nu de hele energiemarkt door de oorlog in Oekraïne op zijn kop staat worden we gedwongen om over ‘alles’ nog eens goed na te denken en komen er misschien betere alternatieven en niet alleen voor energie.

Zo is er nu ook al zonnekerosine, brandstof ontwikkeld op basis van zonne-energie. Wéér een stap verder, want die is er genoeg volgens mij. Er is dus nog genoeg te winnen op dat gebied, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Minder vliegen /reizen – waar dat kan – werkt natuurlijk het beste; minder woon-werk verkeer etc. etc. blijft vooralsnog natuurlijk het beste! Komen we meteen op een streepje groen tijdens het woon-werk verkeer, want dat doet wonderen blijkt. Dat snap ik, natuur is goed voor je, maar om dat mee te pikken tijdens de route naar je werk (op de fiets?) lukt natuurlijk lang niet iedereen. Conclusie: meer groen in de steden creëren, en niet zo’n beetje ook. En vaker een uitje (met vrienden liefst) in de natuur is uiteraard ook goed voor de mens.

Wie ook ‘groen’ denkt is Brenda Swinkels uit Sint-Oedenrode (ofwel Rooi in Noord-Brabant voor wie het nog niet wist). Zij is onder anderen de bedenker van de groene Trudo-woontoren in Eindhoven. Meer dan 125 volwassen bomen (van 6,5 meter) en 5200 struiken sieren deze sociale woontoren. Hoe fijn is dat! Brenda werkt bij Van den Berk (ook uit Rooi) boomkwekerijen die samen met Du Prè uit Helmond de ‘groenigheid’ hebben geregeld. Zelfs zieken die uitkijken op ‘groen’ genezen sneller!!  Deze week gaat mijn hoofdprijs dus naar Brenda.

Blijven we in Noord-Brabant en wel in de Kempen. Daar kunnen inwoners lid worden van Coöperatie Kempenstroom U.A en daardoor financieel deelnemen aan verschillende projecten voor het opwekken van duurzame energie. Slim van die Kempenaren, tenminste zolang ze de landbouwgrond maar niet volgooien met zonnepanelen. Daar hebben we het al vaker in deze rubriek over gehad. Die hebben we namelijk hard nodig om iedereen van eten te voorzien op den duur.

Wat daar ook hard nodig voor zal zijn is het ‘bliksemwater’. Een milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest, ook vanwege de grondstoffen die daarvoor nodig zijn en die we nu uit Rusland halen… Met behulp van plasmatechnologie (met elektriciteit stikstof uit de lucht halen en oplossen in water) is er nu dan ‘speciaal water’ waar de planten goed op groeien (ook in een vijver waar de bliksem is ingeslagen is dat, zo blijkt). Ook weer ‘n ‘bedrijfke’ uit Helmond is erbij betrokken, dus zo stom zijn die ‘Hellemonders’ nog niet.

Maar in Eindhoven zijn ze dat ook niet, want als je daar als aannemer werkzaamheden verricht aan de gemeentelijke gebouwen moet dat volgens het Schone Lucht Akkoord.  Zo wordt bijvoorbeeld emissie-vrij vervoer verplicht gesteld, maar ook het sociale aspect komt aan de orde. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moeten volop kansen krijgen en ‘lokaal’ krijgt ook een voorsprong in verband met woon-werkverkeer. Goed geregeld!

Ook in Noord-Brabant (goeie provincie…) wordt subsidie gegeven (met jaarlijks 90.000 euro wel te weinig…) voor de gratis uitleen van sporthulpmiddelen aan mensen met een beperking of chronische aandoening. Het is een mooi begin om een inclusieve samenleving te creëren waarin iedereen mee kan doen en ook ‘meetelt’.

Wat zeker ook belangrijk is weet men in Mechelen. Foodsavers Mechelen haalt sinds begin 2020 al meer dan 500 ton verse en gezonde voedseloverschotten op om ze vervolgens uit te delen aan sociale- en welzijnsorganisaties. Geweldig toch! Weggooien van voedsel is zeker niet goed en dat dan ook nog eens gebruiken om mensen te helpen die het echt nodig hebben is een heel mooi initiatief. Zouden meer mensen moeten doen! Voedsel zal toch een van de grote problemen worden/zijn van de toekomst. Dus bewustwording dat het anders moet en er ook iets aan doen is reuze belangrijk. Chapeau’tje voor deze mensen dus.

Tot slot voor deze week, het boek van Caroline Pauwels … Ronduit. Volgens Wim een aanrader, want het is een boek dat aanspoort om te durven denken. Denken is altijd goed en nadenken zeker … Ik moet eerlijk bekennen dat dit boek niet op mijn leeslijst zal verschijnen. Ik denk namelijk al genoeg na, soms te veel zelfs. Ik hou meer van thrillers die goed aflopen. En laten we hopen dat de thriller in Oekraïne ook goed afloopt.

Tot volgende week.
Pas goed op jezelf en de medemens.
Steun Goed Nieuws en Oekraïne

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten