“Wie bij ons komt kan op adem komen, aansterken en voorzichtig uitvliegen zodra het kan.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Saskia Moerman SMO Helmond

In de sociale werkplaats met de mooie naam ‘Jobfactory’, een van de dagbestedinglocaties van de Helmondse Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), is de afgelopen maanden hard getimmerd aan nieuwe meubeltjes van gerecycled hout. Zó hard dat ze er nu mee ‘de markt’ op kunnen onder een heuse eigen merknaam ‘Skôn’ (Helmonds dialect voor ‘Mooi’). De collectie van ‘hoogwaardige interieurproducten’, te koop in de Kringloopwinkel in Helmond, is gemaakt door mensen met een verhaal.

Het begon met een ontwerp van een interieuritem dat een groepje studenten van het Sint Lucas in Boxtel als afstudeerproject moest maken. Dit kwam Meggy Smulders, vormgeefster ‘werk en product’ bij SMO ter ore. Meggy: “Het bijzondere aan deze productlijn is dat de maker van het product centraal staat. We gaan uit van de wensen en krachten van de mensen die bij ons werken. We bekijken samen welke vaardigheden zij willen leren of ontwikkelen en ontwerpen op basis daarvan onze producten.”
Marcel, medewerker van de Jobfactory en nauw betrokken bij het hele proces: “Ik wil graag andere mensen in hun werk begeleiden. Het is fijn als ze zichzelf kunnen uitleven en hun gedachten even los kunnen maken van de rest. Dat is voor mij Skôn!”

“Mooie producten gemaakt door mooie mensen.”

Met ‘Skôn’ wordt een brug geslagen tussen de makers van de producten en de kopers. “We vertellen de verhalen van de mensen achter de producten en hopen daarmee vooroordelen weg te nemen. Iedereen hoort erbij en is waardevol voor onze maatschappij”, vertelt Meggy. Ze vervolgt: “Skôn is een passende merknaam. Een oer Helmonds woord, dat perfect samenvat waar we voor staan: mooie producten, gemaakt door mooie mensen.”

De Stichting Kringloopwinkel Helmond doneert regelmatig ‘afgedankte’ massief houten meubels aan de werkplaats, die anders in de verbrandingsoven terecht zouden komen. Deze materialen vormen de basis voor de collectie. Dit maakt de producten duurzaam én voordelig. Een must voor ‘Skôn’, waar niemand wordt uitgesloten.
Meggy: “Het is heel belangrijk voor ons dat onze collectie voor iedereen bereikbaar is. We houden de prijzen zo laag mogelijk, verkopen lokaal én letten erop dat ook mensen zonder auto de producten gemakkelijk mee kunnen nemen.” Ze vindt het mooi dat afgedankte spullen een nieuw leven krijgen, dat de makers trots kunnen zijn dat ze iets waardevols toevoegen aan de maatschappij en dat de kopers iets moois hebben voor hun interieur.
De collectie wordt op dit moment enkel verkocht bij Stichting Kringloopwinkel Helmond.
Nog voor de zomer worden er twee verkooplocaties in Helmond toegevoegd.

“Ieder mens is uniek en heeft eigen dromen en eigen krachten.”

De filosofie van de Stichting Maatschappelijke Opvang achter de Jobfactory: “Ieder mens is uniek en heeft eigen dromen en eigen krachten. Wij gaan in alles wat wij doen uit van de persoonlijke wensen en krachten van mensen en sluiten hierop aan met een zinvolle en waardevolle daginvulling. Door te doen waar je blij van wordt én waar je goed in bent, krijg je zelfvertrouwen, enthousiasme en ritme. Dat gaat je helpen om stappen te zetten naar een krachtig leven.”

Bezig zijn in de Jobfactory lijkt heel erg op werken in een normale werkomgeving. Het werktempo en de werkzaamheden worden aangepast aan wat de mensen aankunnen. Op de afdelingen van de ‘factory’, waar momenteel 133 mensen hun bezigheid vinden, wordt gewerkt voor echte klanten: opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Daarom is er een timmerwerkplaats, een creatieve werkplaats, een productieafdeling en een keuken.
Naast werken voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven, hebben ze óók hun eigen productlijn. Producten die samen met de deelnemers zijn bedacht. In de keuken bereiden ze verse kant-en-klaarmaaltijden, die in de Super Sociaal in Helmond. Super Sociaal is er voor mensen die aantoonbaar (tijdelijk) te weinig inkomsten hebben om van rond te komen.
Op de afdelingen heerst een fijne sfeer fijn. Er is ruimte om alleen te werken, maar ook om samen iets te doen. Zo wordt op een gemakkelijke manier contact met anderen gelegd als de wens er is. De Jobfactory: “Wij zorgen ervoor dat jij je veilig voelt, dat jij je werk goed kunt doen en dat je daarbij de begeleiding krijgt die je nodig hebt.”

Ondersteuning voor mensen die hun leven even niet op de rit hebben

De Stichting Maatschappelijke Opvang biedt professionele ondersteuning met meerwaarde aan mensen die hun leven – tijdelijk – niet zelfstandig vorm en inhoud kunnen geven. Voor wie het leven even niet op de rit heeft.  “Vertrouwd, op maat en met perspectief, richting zonnigere tijden. Net zoals de zwaluw: behendig en kunstig, hulpvaardig en bedrijvig, flexibel en weinig kieskeurig, uitgesproken sociaal, betrouwbaar en beschermend. Niet voor niets vliegen de zwaluwen door ons beeldmerk”, aldus SMO.

“Wij willen dat iedereen gezien wordt, mee kan doen in de maatschappij en zich naar eigen vermogen kan ontwikkelen. Zeker als iemand geen thuis, nauwelijks budget, geen dak boven het hoofd of geen sociaal netwerk heeft. Daarom werken we aan een samenleving waaraan iedereen zijn eigen waarde kan toevoegen. Dat doen we met een combinatie van (maatschappelijke) opvang, dagbesteding, begeleiding thuis en armoedebestrijding.
We bieden mensen de ruimte en instrumenten om zich – vanuit eigen kracht, talent en passie – te versterken; minstens te stabiliseren, liever nog hun leven weer op de rit te krijgen. Als er een crisissituatie is, organiseren we opvang met spoed. Zingeving en zinvolle tijdsbesteding zien we in ons werk altijd als belangrijk middel. Van daaruit zetten mensen stappen naar een waardig en zelfstandig bestaan. Soms kleine stappen, soms zelfs een stapje terug, maar altijd met het besef dat er perspectief is. Wie bij ons komt voor opvang en ontwikkeling, krijgt de vrijheid om te blijven en op adem te komen, aan te sterken naar vermogen en voorzichtig uit te vliegen zodra het kan.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten