Speciaal voor kinderen: eerste rijdende concertzaal ter wereld
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto CHV Academy

In een uitschuifbare muziektrailer, de eerste rijdende concertzaal ter wereld, maken basisschoolkinderen kennis met klassieke muziek. In de Classic Expres nemen jonge musici, prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, de kinderen mee in de muziek. En de eerste rijdende concertzaal ter wereld bezoekt elke school in Nederland die belangstelling toont voor deze wel zeer bijzondere kennismaking. En de kinderen worden hoe dan ook geraakt: enthousiast, ontroerd of compleet verbaasd. Ook in het Noord-Brabantse Meierijstad. De bijzondere concertzaal was er voor vijf bassischolen op uitnodiging van de CHV Academy, Circle of Talent.

De Classic Express is een enorme trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal met ruimte voor ongeveer 35 kinderen. Binnen zijn zitjes en een podium voor de muzikanten. Speciale lichten en videobeelden versterken de werking van muziek en alle klank en geluid wordt gereguleerd met een vernuft akoestisch systeem, dat zelfs de akoestiek van het Amsterdamse Concertgebouw kan nabootsen. Al meer dan 130.000 kinderen maakten op deze manier kennis met klassieke muziek.

Met de concerten in de Classic Express wil het Prinses Christina Concours kinderen enthousiast maken voor klassieke muziek. Voorafgaand aan de concerten is er een voorbereidende les voor de leerlingen. Deze les kan eenvoudig door de leerkracht worden verzorgd. Het lespakket is gratis en online beschikbaar. Op die manier worden de kinderen op een speelse manier voorbereid op hun bezoek aan de rijdende concertzaal. Na afloop van het concert vindt er een follow-up plaats via de muziekschool of het centrum voor de kunsten.

Kunst is investeren in de toekomst

In de gemeente Meierijstad is dat CHV Academy. Met ‘Circle of Talent’ wil de Academy meer creatieve talenten ontdekken, opleiden in talentklassen en een goede doorstroom naar kunstvakopleidingen verzorgen. In de visie van de Academy kan talent zich ontwikkelen van breedtekunst naar topkunst. Samen met het bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeente Meierijstad en kunstonderwijzers heeft dit instituut een coöperatie gebouwd, zodat elk kind in Meierijstad en elke jongere zich met behulp van kunstonderwijs kan ontwikkelen tot de creatieve geesten van de toekomst.
‘Kunst is investeren in de toekomst’, stelt de Academy. ‘Kinderen en jongeren moeten geïnspireerd en gestimuleerd worden om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Creatieve geesten hebben ruimte en vertrouwen nodig om tot bloei te komen. Het op een vroege leeftijd kennis maken met kunst en cultuur en het stimuleren en inspireren van talent resulteert in jonge, creatieve, nieuwe denkers en makers die aansluiten bij de nieuwe maatschappij, het bedrijfsleven en het onderwijs. Wie de toekomst serieus neemt, moet kunstonderwijs serieus nemen!’

Landelijk platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling

Het is nagenoeg dezelfde filosofie als het Prinses Christina Concours erop nahoudt. Met de concerten in de Classic Express wil het Prinses Christina Concours kinderen enthousiast maken voor klassieke muziek. Het zet daarvoor de Classic Express in.
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend landelijk platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling. De stichting stimuleert kinderen en jongeren al ruim 50 jaar in hun muzikale ontwikkeling. Kunstdocenten van de CHV Academy geven op alle 34 basisscholen in Meierijstad structureel kunstles aan de kinderen in de groepen 4, 5, 6 en grotendeels ook 7.

Een speciale stamp-klapcompositie

Voor de Classic Express biedt het Prinses Christina Concours lesmateriaal aan ter voorbereiding op het concert. De school krijgt een link toegestuurd naar het gratis lespakket. Onderdeel van het lespakket is een voorbereidingsfilm ‘Muziek… gewoon doen’. In deze film komen kinderen aan het woord die al een muziekinstrument bespelen. Voor de Classic Express is een speciale stamp-klapcompositie geschreven die de kinderen voorbereiden in de klas. In de Classic Express komt daar een extra dimensie bij doordat de leerlingen de compositie samen met de jonge musici gaan uitvoeren.

Aan boord van de Classic Express

Aan boord van de Classic Express spelen prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, jonge helden (al vanaf 12 jaar!) waarmee ieder kind zich wil identificeren. Een jonge, speciaal opgeleide presentator betrekt de basisschoolleerlingen bij het concert.
Tijdens het concert luisteren de kinderen naar muziek en praten ze met de jonge muzikanten. Bovendien maken de muzikanten ook samen met de leerlingen muziek. De speciale stamp-klapcompositie die in de klas is geoefend wordt in de Classic Express worden uitgevoerd!

Van stad tot dorp, van Friesland tot Limburg

Het Prinses Christina Concours hoopt dat de leerlingen met het concert in de Classic Express geïnspireerd worden door de muziek en zin krijgen om zelf een instrument te bespelen. Het is in ieder geval belangrijk dat de kinderen kort na het concert echte muziekinstrumenten van dichtbij kunnen zien, horen en liefst uitproberen. Dat zou kunnen door de lokale muziekschool, particuliere docenten en/of de plaatselijke harmonie/fanfare.
De Classic Express toert naar alle scholen in Nederland. Van Friesland tot Zuid-Limburg, van grote stad tot klein dorpje.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten