Kinderen in het ziekenhuis even afleiden door ze een droomvlucht als piloot te laten maken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Pilots for charity

Kinderen die in het ziekenhuis moeten verblijven even afleiding bezorgen, ze even laten ontspannen door ze een droomvlucht als piloot aan te bieden. Dat kan. In het ziekenhuisbed. De Kinderafdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda doet het. Of beter gezegd: laat het gebeuren.

Pilots For Charity biedt kinderen die in het ziekenhuis verblijven, een vlucht aan in Virtual Reality. Deze vlucht, onder begeleiding van een échte piloot, duurt ongeveer 45 minuten en wordt mogelijk gemaakt door middel van een mobiele Virtual Reality vliegtuigtrolley. Wij bieden een vliegscenario aan dat speciaal is aangepast voor kinderen, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om zelf piloot te zijn en hoe het voelt om daadwerkelijk te vliegen. Het gaat over zieke kinderen van 6 tot en met 17 jaar. Zodra de Virtual Reality bril wordt opgezet ontstaat er een levensechte wereld, een wereld zonder zorgen, een wereld waarin zij de controle hebben. Deze vliegervaring vindt veilig en comfortabel plaats onder begeleiding van échte piloten. Een droomvlucht, een moment zonder zorgen en een glimlach.

Virtual reality: net zoals in de echte wereld….

Virtual Reality is een relatief nieuwe technologie die het mogelijk maakt om met behulp van een VR-bril in een levensechte virtuele wereld te belanden. Net zoals in de echte wereld kun je door je hoofd te bewegen om je heen kijken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een krachtige computer. Deze simuleert het virtuele beeld op twee schermen, één voor elk oog. De beelden die op deze schermen geprojecteerd worden zijn net niet hetzelfde. Het is dit verschil dat ervoor zorgt dat de gebruiker niet alleen ondergedompeld wordt in een nieuwe wereld, maar deze ook nog eens driedimensionaal ervaart. Objecten die dichtbij worden voorgesteld lijken ook daadwerkelijk dichtbij. De simulatie is zo realistisch dat je ervan overtuigd bent dat je deze objecten ook vast kunt pakken.

“Laatst maakte een kind wel twintig loopings achter elkaar.”

Pilots For Charity is een stichting die is opgericht om het verschil te maken voor kinderen. Als kind hadden de initiatiefnemers namelijk een droom: vliegen. Zij hebben hun droom kunnen verwezenlijken en zetten nu hun ervaring en enthousiasme in voor kinderen die in het ziekenhuis verblijven. Afhankelijk van donaties, sponsoring en beschikbaarheid van vrijwilligers wil Pilots for Charity in de toekomst graag uitbreiden om nog meer kinderen, in nog meer ziekenhuizen, hun vliegbeleving aan te bieden.

Onlangs was piloot Mike op bezoek bij de kinderafdeling van het Amphia Ziekenhuis. Hij kwam de jonge patiëntjes met behulp van een VR-bril leren hoe ze moeten vliegen. Mike: “Er was laatst een kind dat wel twintig loopings achter elkaar maakte.” Mike doet dat op vrijwillige basis, maar verschijnt wel ‘in vol ornaat’ als piloot om de ervaring zo compleet mogelijk te maken. “De piloot heeft dan ook zijn vliegkostuum aan, inclusief pet, en een stuurknuppel bij zich. Daarnaast nemen ze een echte vliegtuigtrolley mee, zo eentje waar normaal eten en drinken mee wordt geserveerd. Die is voorzien van een laptop, VR-bril en accu’s. Alles wordt in het werk gesteld om de kinderen een mooie ervaring te geven zodat ze hun misère even vergeten”, vertelt Giel Baaij, vrijwilliger bij Pilots For Charity. “Als ze een looping maken dan voelt dat ook echt zo. Ze beleven die op een veilige manier zoals een echte piloot. Dat vinden ze helemaal geweldig.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten