Meer dan 10.000 Gentse erfgoedobjecten online te bekijken
bron: Stad Gent

De ‘Collectie van de Gentenaar’ staat online. Op www.collectie.gent vind je meer dan 10.000 erfgoedobjecten die tot voor kort verborgen zaten achter de muren en in de depots van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent. Op termijn kunnen Gentenaars zelf objecten toevoegen.

De bedoeling van de ‘Collectie van de Gentenaar’ is om samen met de Gentenaars een digitale collectie van het Gentse culturele erfgoed aan te leggen. Op www.collectie.gent vind je meer dan 10.000 erfgoedobjecten uit de collecties van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent, van voorwerpen tot foto’s, filmpjes en bouwtekeningen.

“Dit project is uniek in Vlaanderen. We maken het Gentse culturele erfgoed toegankelijk voor iedereen en tonen zo wat ons verbindt. Tegelijk zetten we opnieuw een stap om uit te groeien tot technologische en culturele hoofdstad van Europa”, aldus Mathias De Clercq, burgemeester.

Het digitaliseren van alle erfgoedobjecten is al meer dan een jaar aan de gang en loopt zeker nog tot eind dit jaar. Op de website krijg je bovendien heel wat extra info te zien over de objecten. Je kan gericht op zoek gaan naar bepaalde voorwerpen, of gewoon grasduinen in de verschillende collecties.

“Elke week komen er zo’n 1.000 objecten bij. Op termijn zullen Gentenaars ook zelf objecten kunnen toevoegen. Uiteindelijk mikken we op een digitale collectie van meer dan 100.000 stukken. Gentenaars kunnen met al die erfgoeddata ook zelf creatief aan de slag”, zegt Sami Souguir, schepen van Cultuur.

Om het project in de kijker te zetten, tonen enkele vitrines in het STAM, Huis van Alijn, Design Museum Gent, Industriemuseum, Archief Gent en De Krook enkele bijzonder objecten die in de Collectie zijn opgenomen. Vanaf 29 april 2022 ontdek je de Collectie ook in de CoGent-box, een hoogtechnologische belevingsruimte die rondtrekt door de wijken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten